Tom Dumoulin over waarom het misliep bij Jumbo-Visma: 'Begin 2020 was het hosanna na mijn eerste test, maar polarized trainen werkte niet bij mij'

Tom Dumoulin stopte afgelopen jaar na een aantal seizoenen van aanmodderen. Met de kennis van nu gaat hij in op het waarom daarvan.

NK Tijdrijden Elite mannen 2022 in Emmen

In gesprek met Mark Tuitert van de Drive-podcast vertelt Dumoulin uitgebreid over zijn manier van werken tijdens zijn loopbaan en waarom dat achteraf niet goed paste bij Jumbo-Visma. Met de nadruk op achteraf. "Ik ging naar Jumbo en dacht: let's go! Ik had rust gekregen door een knieblessure (opgelopen in de Giro van 2019, red.) en was weer het mannetje."

Door die knieklachten had Dumoulin amper getraind. "Ik ging in december op trainingskamp en reed vanuit het niets mijn beste test ooit. Ik had die aanpak weer gehad van 'lekker fietsen', want ik was door die blessure genoodzaakt naar mijn gevoel te luisteren. Net als voor de Vuelta a España van 2015."

Energiepotje

Het is de rode lijn in het gesprek: de keren dat hij echt goed was, stond er geen druk op en moest Dumoulin door bepaalde klachten naar zijn gevoel luisteren. "Ik liet me liever leiden door mijn eigen motivatie dan door trainingsschema's. Polarized trainen is hip de laatste jaren. Veel uren aan lage intensiteit en één of twee keer per week diep in het rood om de anaerobe drempel omhoog te trekken."

"Ik heb het ook geprobeerd, maar het werkte gewoon niet voor me. Ik weet niet wat het was. In mijn beste jaren ging ik ook nooit echt in het rood op training. Ik deed blokken, ook boven mijn drempel, maar nooit tot het uiterste. Dan reed ik veertig seconden 500 watt, maar had ik ook 550 watt of nog meer kunnen rijden. Het deed pijn, maar ik trok mezelf nooit helemaal uit elkaar. Dan was mijn energiepotje voor mijn gevoel al leeg voor een koers."

Jumbo-Visma

Het is echter wel de manier van werken bij Jumbo-Visma, waar ze in hun nopjes waren met die eerste test van Dumoulin. Als hij dat al kon zonder specifieke training, hoe zou dat dan zijn met hun trainingsschema's? "Het was hosanna. Bij mij, maar ook bij Jumbo-Visma. We dachten: als hier nog echt serieuze training bijkomt, gaan we de Tour winnen. 2020 met als Tour de France-winnaar Tom Dumoulin, maar dat liep een beetje anders."

Corona komt eroverheen en Dumoulin legt zichzelf mede door die test zoveel druk op dat het hem ook niet goed afgaat. "Ik zat mezelf veel te veel te pushen. Ik verliet het programma van 'ik zie wel' en wilde de trainingsschema's van Jumbo-Visma ook de kans geven. Voor negentig procent werkt het polarized trainen, maar voor mij niet. Als ik vanaf het begin had gezegd dat ik het anders wilde, had dat heus gekund. Dat heb ik niet gedaan en vind ik jammer. Ik had wel willen zien hoe het was gelopen, maar zo heeft iedereen dingen in zijn leven. Ik heb geen spijt ervan."

De manier van werken van 2015, 2016 en 2017 hanteerde hij voor 2020 vanwege zijn knieblessure en later in 2021 toen hij zilver pakte op de olympische tijdrit. Dumoulin: "Alleen vond ik het vanaf mijn Giro-winst moeilijk om me relaxt voor te bereiden. Door te luisteren naar mijn gevoel, niet testen en niet in het rood gaan. Die aanpak werd in mijn hoofd heel moeilijk. Ik vond dat moeilijk om van me af te schudden. Daar was een middelvinger voor nodig geweest, maar die heb ik nooit opgetrokken."

Nieuws
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2022