Luik-Bastenaken-Luik vormt het slotakkoord van een zinderend wielervoorjaar. Voorafgaand aan het Waalse klimmonument gaat het leeuwendeel van de aandacht uit naar twee topfavorieten: Tadej Pogacar en Remco Evenepoel. Maar zij zijn uiteraard niet de enige toppers op de startlijst. Dit zijn vijf renners die voor een verrassing (kunnen) gaan zorgen in Luik-Bastenaken-Luik.
1) Ben Healy
Te beginnen met eentje die waarschijnlijk al op je shortlist staat, maar we moeten hem noemen: Amstel Gold Race-revelatie Ben Healy. De 22-jarige Ier stond in eerste instantie niet eens op de startlijst van de Nederlandse koers, maar werd opgeroepen als last-minute vervanger. Met succes: hij werd tweede! De jonge klassiekerspecialist verkeert in bloedvorm, hij werd een paar dagen daarvoor ook al tweede in de Brabantse Pijl.
Zodoende moeten we zeker rekening houden met Healy. Gezien zijn gebrek aan hardheid en ervaring valt te bezien of hij het ook kan bolwerken in een monument, maar de Ier dient zich in elk geval aan als goede outsider. Bovendien is hij ook een koopje in de verschillende wielerspellen, moet je zeker nemen dus.
2) Valentin Madouas
Gezien de staat van dienst van Valentin Madouas in de voorjaarsklassiekers, kun je je afvragen of we de Fransman niet tekort doen als we slechts het predicaat 'outsider' op hem plakken. Maar in principe is iedereen natuurlijk een outsider ten opzichte van Evenepoel en Pogacar, wat ons betreft hoort Madouas dus wel thuis in dit rijtje.
Het palmares van de 26-jarige coureur liegt er niet om. In 2022 werd hij derde in de Ronde Van Vlaanderen en dit jaar behaalde hij een keurige tweede plaats in Strade Bianche. Afgaande op deze resultaten moet hij ook in staat zijn om in Luik het een en ander klaar te spelen. De renner van Groupama - FDJ kan goed klimmen en beschikt daarnaast ook over een aardige punch.
3) Quinten Hermans
Vorig jaar was niemand opgewassen tegen een ontketende Remco Evenepoel, maar Quinten Hermans was destijds de verrassende nummer twee. De 27-jarige Belg, die tot dan toe eigenlijk alleen in de cross voorin meedeed, won de sprint van de achtervolgende groep en kondigde zich aan als goede wegrenner.
Hermans staat dit jaar weer aan de start van de wedstrijd waar hij zijn definitieve doorbraak beleefde, maar zijn voorbereiding is allerminst ideaal. Een infectie aan de bovenste luchtwegen leidde ertoe dat hij verstek gaf voor de Amstel Gold Race. Het is daarom moeilijk voor te stellen dat de heuvelspecialist zondag in topvorm start aan Luik-Bastenaken-Luik. Maar zolang hij op de lijst staat, is hij een noemenswaardige schaduwfavoriet.
4) Rui Costa
De gelouterde Portugees Rui Costa scharen wij ook tot de kanshebbers. Inmiddels is hij al 36 jaar oud en raakt langzamerhand dus aardig op leeftijd, maar van enige slijtage lijkt vooralsnog niet of nauwelijks sprake. De routinier werd in 2016 al eens derde in deze klimklassieker en mag, gezien zijn resultaten eerder dit jaar, hopen op een soortgelijk uitslag in 2023.
Een vierde plaats in Strade Bianche en de eindoverwinning in de Ronde van Valencia, zijn tot de verbeelding sprekende resultaten. Costa zal wellicht een beetje geluk nodig hebben in koers, maar zijn surplus aan ervaring kan van grote waarde zijn. Als alle puzzelstukjes op hun plek vallen, is het goed mogelijk dat we hem aanstaande zondag terugzien op het ereschavot.
5) Mattias Skjelmose
Het wemelt vandaag de dag van de jonge klimtalenten in het peloton, Mattias Skjelmose is er zo één. De 22-jarige Deen stak vorig jaar voor het eerst zijn neus aan het venster en behaalde in 2022 een aantal mooie ereplaatsen. Zijn inhoud en explosiviteit stellen hem in staat om gevaar te stichten in Luik-Bastenaken-Luik.
Skjelmose kende een uitstekende generale voor een goed optreden zondag: hij werd tweede in de Waalse Pijl. Alleen Tadej Pogacar bleek sterker, maar de hardrijder liet een aantal gerenommeerde klimmers achter zich. Luik-Bastenaken-Luik staat garant voor spektakel dus!
- Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022