Wielerstatisticus berekent: dit was het snelste voorjaar ooit (en in de monumenten gebeurde iets wat 30 jaar niet lukte)

Een recordgemiddelde als je alle voorjaarsklassiekers bij elkaar optelt. Interessante cijfers, met ook nog een leuk feitje over de monumenten en de solo-aankomsten!

Ronde van Vlaanderen 2023

We hebben het allemaal met onze eigen ogen gezien: een fantastisch wielervoorjaar. José De Cauwer, die toch bepaald niet z'n eerste wielervoorjaar zag, noemde het zelfs het beste ooit. Wat deze generatie laat zien, heeft hij nog nooit eerder gezien, zo liet hij weten.

Het gaat ook harder dan ooit, becijferden Jonas Creteur en zijn collega's bij het Belgische magazine Knack. Zij lieten zien dat het gemiddelde van de 14 grootste voorjaarskoers dit seizoen maar liefst 43,666 km/u is. Dat is het hoogste gemiddelde ooit - vorig jaar was het 43,420 km/u.

De trend is dat er in het voorjaar de afgelopen jaren harder en harder wordt gekoerst. Dat komt doordat er veel meer aandacht voor aero is, er steeds wetenschappelijker gewerkt wordt, het weer qua windrichting vaak meezit, maar bovenal doordat de toppers er zo vroeg koers maken.

De monumenten

Daardoor noteerde Mathieu van der Poel bijvoorbeeld met een gemiddelde van 46,841 km/u de snelste Parijs-Roubaix ooit. Hij reed aan een gemiddelde van 45,773 km/u ook al de tweede snelste Milaan-Sanremo ooit. Tadej Pogacar en Remco Evenepoel werkten hun zeges in monumenten Ronde van Vlaanderen en L-B-L af aan 44,083 km/u en 41,206 km/u.

De gemene deler van die monumenten was dat in alle vier de wedstrijden er iemand solo als winnaar over de meet kwam. Dat gebeurde voor het laatst, dertig jaar geleden in 1983. Toen waren daar met Jan Raas, Hennie Kuiper en Steven Rooks drie Nederlanders bij betrokken.

Na de voorjaarsklassiekers maken we ons nu op voor de Giro (onze Giro-special koop je hier). Dat doen we deze week met de de laatste voorbereidingskoers: vanaf vandaag wordt de Ronde van Romandië verreden - al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat er maar weinig Giro-favorieten aan het vertrek staan. Remco Evenepoel zit in een hoogtehotel en Primoz Roglic zit nog steeds op de vulkaan in Tenerife..

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023