Thijs Zonneveld klaagt leeftijdsdiscriminatie in Gravel Fondo Limburg aan: 'Hoort niet thuis in 2023'

Thijs Zonneveld haalt uit naar de organisatie van Gravel Fondo Limburg omdat hij er gediscrimineerd wordt op basis van leeftijd.

Volta Limburg Classic 2023

Journalist Thijs Zonneveld is sinds dit seizoen terug wielrenner en legt zich voornamelijk toe op gravelwedstrijden en strandraces. Zo neemt hij zondag deel aan de Gravel Fondo Limburg, een gravelwedstrijd voor zowel profs als amateurs. Bovendien kunnen renners er zich kwalificeren voor het WK Gravel in Veneto.

Zonneveld is echter niet te spreken over de manier waarop renners bij de start ingedeeld worden in 'leeftijdsvakken' en spreekt over 'leeftijdsdiscriminatie'.

Achterstand

Zijn team BEAT Cycling kaartte het probleem aan in een statement op sociale media. "Alle deelnemers van de Gravel Fondo Limburg starten in een leeftijdsvak. Wedstrijdrenners én recreanten door elkaar. Dat heeft tot gevolg dat renners met een hogere leeftijd al van bij de start een achterstand oplopen om de wedstrijd te kunnen winnen. Dat is een vorm van leeftijdsdiscriminatie die niet thuishoort in 2023".

Bovendien is het de organisatie die bepaalt welke 25 renners vooraan mogen starten en begint de tijd al te lopen bij het startschot. "Bij een marathon begint te tijd pas te lopen als je de startboog passeert. In Limburg als het startschot afgevuurd wordt, ook als je daarna nog twee minuten stil staat omdat je op plek 500 start".

WK Gravel

"Die 25 renners zijn een mix van influencers en wedstrijdrenners. Die laatsten hebben dus de eerste minuten voorsprong al te pakken. En er staat een kwalificatie voor het WK op het spel. De eerste drie finishers in elke leeftijdscategorie kunnen zich namelijk rechtstreeks plaatsen. Wel zo eerlijk toch als die allemaal tegelijk starten? We begrijpen dit niet en kunnen dit ook niet uitleggen".

"Dergelijke 'priority boxes' zijn altijd voor voer discussie", klinkt het bij de wedstrijdorganisatie. "De wedstrijddirecteur heeft de uiteindelijke beslissing gemaakt en het is niet mogelijk om in hoger beroep te gaan. De lijst is definitief en er zullen geen veranderingen meer worden doorgevoerd".

Nieuws
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2023