Giroploegen | Alle ballen op Roglic: dit zijn de 8 namen van Jumbo-Visma in de Giro (en hoe goed zijn de invallers)

Zaterdag begint de Giro en dus druppelen de Giro-teams binnen. Deze zeven mannen moeten kopman Primoz Roglic aan de eindzege helpen.

Volta Ciclista a Catalunya - stage 5

Voor Jumbo-Visma geldt er dit jaar maar één doel tijdens de Giro: eindwinst met Roglic. De Sloveense klassementsrenner heeft de Italiaanse grote ronde bestempeld als zijn voornaamste piekmoment en neemt niet genoegen met iets anders dan de eindoverwinning.

De concurrentie is echter fors, er zijn uiteraard veel meer kapers op de kust die eveneens hun zinnen hebben gezet op de Trofeo Senza Fine. Maar aan de ploeg van Roglic zal het niet liggen, hij wordt bijgestaan door een aantal sterke ploeggenoten.

De volledige Giro-equipe van Jumbo-Visma ziet er als volgt uit, waarbij door het wegvallen van Robert Gesink en Tobias Foss vanwege een coronabesmetting in allerijl twee vervangers (Rohan Dennis en Jos van Emden) opgeroepen moesten worden.

Update 4 mei: ook Jos van Emden kampt met een coronabesmetting en zal dus niet starten zaterdag. Hij wordt vervangen door Sam Oomen.

Primoz Roglic

Edoardo Affini

Koen Bouwman

Rohan Dennis

Sam Oomen

Michel Hessman

Sep Kuss

Jan Tratnik

Roglic is uiteraard de onbetwiste kopman van dit gezelschap, hij krijgt hulp van een ijzersterk collectief aan helpers. Vooral Sep Kuss en Koen Bouwman zijn zeer belangrijk in de bergen, zij fungeren als belangrijkste luitenanten van de aanvoerder. Mocht Roglic, om wat voor reden dan ook, niet goed uit de verf komen, dan zou Kuss ook nog een goed klassement kunnen rijden. Hij is meermaals in de top-10 geëindigd van een grote ronde.

Hardrijders

Naast een contingent aan klimmers, beschikt Jumbo ook over een breed scala aan hardrijders die veel kopwerk kunnen doen op het vlakke en aan het begin van de cols. Edoardo Affini, Jan Tratnik, en Michel Hessman zijn zodoende ook van grote waarde.

Invallers

Wat betreft de vervangers is het afwachten hoe het met de vorm gesteld is. Bij Jos van Emden zal dat wel snor zitten. De Zuid-Hollander reed de Ronde van Romandië en kun je midden in de nacht wakker maken om op kop van het peloton te rijden.

Bij Rohan Dennis is het wellicht een ander verhaal. De wispelturige Australiër hielp in 2020 in dienst van INEOS Tao Geoghegan Hart op de Stelvio nog aan de eindwinst met een imposante rit, maar bij Jumbo-Visma kwam dat er nooit echt uit. Hij reed nu zijn laatste koers in de Ronde van Baskenland en stapte daar in de viere etappe af.

We kunnen concluderen dat Jumbo-Visma een goed uitgebalanceerde ploeg meeneemt naar de Giro. Roglic heeft genoeg bijstanders voor het hooggebergte en het team is, zo nodig, ook sterk genoeg om de wedstrijd te controleren op andere terreinen.

Giro d'Italia
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023