Lefevere over Evenepoel: 'Hij bleef goed rustig, we bekijken het van dag tot dag'

Soudal-Quickstep ploegbaas Patrick Lefevere schrok zich een aantal keer wezenloos tijdens de etappe van woensdag, hij probeert de moed erin te houden wat de kansen van Evenepoel betreft.

Giro d'Italia 2023 - 106th Edition - stage-04

Het zal u niet ontgaan zijn: Remco Evenepoel is gisteren twee keer gevallen tijdens de vijfde etappe van de Giro, zodoende zat de schrik er goed in bij Patrick Lefevere. De voorman van de Soudal-Quickstep ploeg maakt zich uiteraard zorgen om de ambities van zijn klassementsrenner voor de Giro, maar hij probeert desondanks de moed erin te houden. "Iedereen was aan het panikeren, maar Evenepoel bleef rustig. We bekijken het van dag tot dag", vertelt Lefevre in het Belgische radioprogramma De Ochtend.

De vijfde etappe stond bol van de incidenten. Het begon al met nog 150 kilometer te gaan: een loslopende hond bracht Evenepoel ten val. Hoewel de schade na dit opzienbarende incident meeviel, uit Lefevere zich kritisch op de Giro-organisatie. "Ik heb minimaal vijftien loslopende honden gezien op het parkoers. Dit soort toestanden kun je altijd meemaken in Zuid-Italië en je kan er als renner geen rekening mee houden, maar je mag toch hopen dat de politie en het publiek er wel toezicht op houden. Het leek wel of we in Colombia waren", aldus Lefevere.

In de slotfase van de rit maakte Evenepoel andermaal een duikeling, ditmaal bleef dat niet zonder gevolgen. Hij heeft een aantal grote blauwe plekken en zijn bekken zitten op slot. De onverschrokken ploegbaas ziet het niet al te positief in. "We zullen zien hoe het vandaag loopt het wordt geen gemakkelijke rit. De hele dag wordt het zweten om voorin het peloton te zitten."

Als Evenepoel in staat is om de listige rit van vandaag te overleven, wacht daags erna de eerste echte bergrit. De 23-jarige coureur krijgt dus nauwelijks tijd om te herstellen. "Vrijdag komt de eerste bergrit al. We moeten alleen maar hopen dat de schade tot aan de rustdag niet erger wordt. We zullen het van dag tot dag bekijken", vertelt de voorman van Soudal-Quickstep.

Achtergrond
  • Photo: Ilario Biond/SCA/Cor Vos © 2023