Bondscoach De Knegt over Parijs 2024: 'Mathieu bekijkt opties om enkele MTB-wedstrijden te rijden'

Mathieu van der Poel heeft zijn olympische ambities dan toch nog niet opgeborgen en wil dit seizoen nog broodnodige UCI-punten sprokkelen.

WC mountainbike in Nove Mesto 2021

Bondscoach Gerben de Knegt, Mathieu van der Poel en Milan Vader staan voor een loodzware en spannende opdracht. Van der Poel en Vader willen dolgraag de olympische MTB-wedstrijd in Tokyo rijden, maar op dit moment hebben de Nederlandse mannen geen startrecht.

UCI-punten

Om één startticket te bemachtigen, moeten ze opklimmen naar (minimum) een 19e plek op de landenranking. Willen ze beiden naar de Olympische Spelen in Parijs, dan moet Nederland zelfs bij de acht beste landen op de ranking horen. Op dit moment lopen ze tegen een achterstand van maar liefst 700 punten en dus moeten Van der Poel en/of Vader dringend aan de bak om UCI-punten gaan verzamelen.

Milan Vader begint zondag in Nove Mesto, de openingsmanche van de wereldbeker, alvast aan zijn jacht op UCI-punten. Van der Poel zet zijn mountainbike voorlopig nog even aan de kant en bereidt zich volop voor op de Ronde van Frankrijk. Na het WK op de weg overweegt hij wél om enkele wereldbekers te rijden, zo bevestigt Nederlands bondscoach Gerben de Knegt op de website van de KNWU.

"Het positieve is dat Milan Vader heeft aangegeven dit jaar een stevig MTB-programma te gaan rijden en ook Mathieu van der Poel kijkt naar mogelijkheden enkele wedstrijden in zijn agenda in te passen. Als zij in grote wedstrijden punten scoren, kan het snel gaan om in ieder geval één startplek binnen te slepen."

Glasgow

Er is ook nog een escaperoute, op het WK mountainbike in Glasgow. "De twee landen die daar het best scoren van de landen die nog niet via de Olympische ranking een startplek verdienden, komen ook in aanmerking voor een plaats op de Spelen. Maar we weten wel pas in mei 2024 of je daar als land dan aan voldoet."

Vrouwen

De Nederlandse dames doen het wel uitstekend. Zij staan op dit moment op plek 5 in de landenranking, goed voor twee Olympische tickets. Toch zal de Knegt ook bij de dames keuzes moeten maken, want zowel Anne Terpstra, Anne Tauber en Puck Pieterse doen het uitstekend op de mountainbike en ook Fem van Empel wil zich deze zomer testen in het mountainbiken.

"Ik ga er nu van uit dat we die twee plekken kunnen veiligstellen en dat we misschien wel meer dan twee rensters hebben die zich via ons eigen kwalificatiedocument plaatsen voor een startpek. In dat geval kijken we naar de best gerealiseerde uitslagen in zowel de wereldbeker als op het WK. De twee rensters met de beste klasseringen in die belangrijkste wedstrijden kunnen zich dan plaatsen", aldus Gerben de Knegt.

MTB
  • Photo Marketa Navratilova/Cor Vos © 2021