Tom Pidcock wint derde keer op rij in Nové Město na razendspannend duel met Joshua Dubau

Een valpartij weerhield Pidcock er niet van om voor het derde jaar op rij de wereldbekermanche in Nove Mesto te winnen.

Vandaag vond in het Tsjechische Nové Město na Moravě de eerste manche van de wereldbeker cross country plaats. Mathieu van der Poel is er deze keer helaas niet bij. Hij vertoeft op dit moment in het zonnige Calpe, waar hij zich klaarstoomt voor de Ronde van Frankrijk. Tom Pidcock staat wel aan de start, uiteraard als topfavoriet. Vrijdag was de Europese kampioen nog de snelste in de shorttrackrace, wat hem een plekje op de eerste startrij opleverde.

De omloop in Nové Město is sowieso als één van de meest technische van alle wereldbekers. De regen maakte het nog meer uitdagend en gevaarlijker.

De Duitser Luca Scharzbauer ging al meteen na het startshort hard te keer. Tom Pidcock kende niet de beste start en hield zich de eerste ronden wat schuilt in het pak. In de derde ronde plaatse de Britse alleskunner een demarrage. Enkel de verrassend sterke Fransman Joshua Dubau, neef van Pauline Ferrand-Prévot, kon hem volgen. De twee bouwden hun voorsprong langzaam uit. Tienvoudig wereldkampioen Nino Shurter en ex-wereldkampioen Jordan Sarrou achtervolgden.

Val Pidcock

In een technische afdaling ging Pidcock plots onderuit, waardoor Dubau in z'n ééntje op kop reed. Pidcock leek er gelukkig zonder kleerscheuren vanaf te komen en kon zijn weg snel weer verder zetten. In de voorlaatste ronde had Pidcock de Fransman al weer te pakken. Shurter en Sarrou volgden op 23 seconden.

Slotronde

In de laatste razendspannende ronde deed Dubau er alles aan om een sprintduel met Pidcock te ontlopen. De Brit leek ook wat moeite te hebben om het tempo van de Fransman te volgen. In de slotfase ging Pidcock dan toch versnellen op een klimmetje. Hij slaagde erin Dubau te lossen en won op die manier voor het derde jaar op rij in Nove Mesto. Nino Shurter won het sprintje met Jordan Sarrou om plek drie.

De eerste Nederlander was David Nordemann op een 49e plaats. De Belgen deden het iets beter. Pierre De Froidmont werd 14e en Jens Schuermans haalde nog net de top 20.

De volgende manche vindt op 11 juni plaats in het Zwitserse Lenzerheide, de thuishaven van Nino Shurter.

Nieuws
  • Foto: Twitter/Eurosport