Vader Evenepoel roept op: 'Er moet iets veranderen, renners zijn nu speelballen'

Naar aanleiding van de positieve coronatest van Remco Evenepoel neemt de Giro-organisatie extra voorzorgsmaatregelen.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 7

Mondkapjes in bepaalde ruimtes worden verplicht, maar voor Evenepoel komen die maatregelen helaas te laat, alhoewel hij een van de weinige renners was die een mondkapje op hadden tijdens de teampresentatie. Vader Patrick Evenepoel roept in de podcast Wuyts & Vlaeminck op om de renners beter te beschermen. "We kunnen niemand de schuld geven, maar voorzorgsmaatregelen moeten terug genomen worden."

Er ligt volgens Evenepoel senior een taak voor onder meer de organisatie en de media om daarop te letten. "Het gaat ook niet alleen om Remco, maar om alle renners, hé. De ploegvoorstelling van de Giro was een schande hoe iedereen zijn werk moest doen. En dat is aangekaart geweest. Op zo'n manier loopt het mis, want er gaan er nog volgen, hé."

Adrie van der Poel

De vader van de wereldkampioen ziet het als noodzaak om terug te keren naar hoe het tijdens de coronacrisis was geregeld. "Ik ben ook in Catalonië geweest. Daar moesten renners tussen het publiek om te gaan tekenen. Je bent met topsporters bezig. Het lijkt net of een renner een marionet is, een speelbal. Dat moet echt veranderen."

Daarin staat hij overigens niet alleen, want ook andere vaders blijken zich sterk te maken voor het oude beleid. "Adrie van der Poel stuurde nog een berichtje dat er iets moest gebeuren. Dat er een statement moest komen. Iedereen moet zijn job kunnen doen, maar na de meet loopt iedereen daar om als eerste hun microfoon onder de neus te steken van een renner."

Dat zijn zoon is gestopt - wat niet verplicht wordt door de organisatie - kan hij volledig plaatsen. "Het gevaar is dat het bij renners op de hartspier komt en we willen Cobrelli-gevallen vermijden. We moeten gelukkig zijn dat de ploeg testen doet, want koerst hij nog drie dagen in het rood kunnen de gevolgen groot zijn. En dan is het maar de Giro, hé. Het is wel ons kind. Of iemand anders zijn kind, echtgenoot of papa. Dat is het belangrijkste."

Giro d'Italia
  • Photo: Ilario Biondi/SCA/Cor Vos © 2023