Koersbaas Vegni over Evenepoel: 'Ik verwacht hem volgend jaar terug aan de start van de Giro'

Koersbaas Mauro Vegni vindt dat zijn Giro d'Italia door de opgave van Remco Evenepoel enigszins onthoofd is. En hij verwacht ook dat de Belg terugkeert.

Tirreno-Adriatico 2021 stage-1

Het regent corona- en griepgevallen in de Giro d'Italia. Dertien renners gaven er gisteren de brui aan, vandaag staat de teller alweer op acht renners. Naar aanleiding van de positieve coronatest van Remco Evenepoel nam de Giro-organisatie maatregelen en keerden de mondkapjes terug in de karavaan van de grote ronde.

Tegen Het Laatste Nieuws gaat Vegni in op de kritiek die is ontstaan. "Hadden we dit eerder moeten doen? We hebben de aandacht op Covid iets te vroeg opgegeven, maar we baseerden ons op de wereldgezondheidsorganisatie. Die categoriseert de Covid-problematiek niet langer als een internationale noodsituatie op gezondheidsgebied. Iedereen testen, was dus niet nodig maar het neemt niet weg dat elke ploeg zelf wel kan testen."

Vegni snapt de opgave van Evenepoel, ook al wordt dat niet verplicht door de organisatie. Hij was alleen niet te spreken over de manier waarop het werd aangekondigd. "De ploeg deed het op eigen houtje. Ik kan u bevestigen dat er geen voorafgaande communicatie met de Giro-organisatie is geweest. Het was niet leuk om via internet te moeten vernemen dat de rozetruidrager uit de Giro stapte. Daarin hebben ze een foutje gemaakt, maar ik kan begrijpen dat ze een beetje in paniek waren en niet de luciditeit hadden om het normale protocol te volgen."

Terugkeer

De Italiaan noemt de Giro d'Italia 'een beetje onthoofd' na de opgave van Evenepoel, maar hij heeft goede hoop dat de wereldkampioen terugkeert naar zijn ronde. "Ik hoop het niet niet, ik verwacht het. Remco begon fantastisch aan deze Giro. Als wereldkampioen het roze mogen dragen na de eerste rit en nadien ook nog eens de tweede tijdrit winnen... Bijzonder."

"Ik vind het zeer jammer dat hij in het roze de Giro moet verlaten zonder dat hij voor dat roze heeft kunnen vechten tot op het einde. Ik denk dat hij voor zichzelf nog iets goed te maken heeft in de Giro. Zijn honger is nog niet gestild. Ik verwacht hem volgend jaar terug aan de start van de Giro."

Giro d'Italia
  • Photo LB/RB/Cor Vos © 2021