Giro-organisatie kort etappe 13 in: gemixte reacties vanuit het peloton

Etappe dertien stond garant voor een loodzware bergrit, maar die is nu enigszins onthoofd. De rit wordt behoorlijk verkort.

Giro d'Italia 2023 - 106th Edition - stage- 10

De Giro-organisatie heeft het parkoers van etappe dertien aangepast. De weersomstandigheden zijn te slecht om de rit in zijn volledigheid af te werken en zodoende wordt de rit ingekort. Het regent de hele dag pijpenstelen en het is ijskoud bovenop de bergtoppen. Na de aanpassing van het parkoers, is er nog slechts 75 kilometer over van het originele traject.

In eerste instantie stond etappe dertien garant voor een drieluik aan zware bergpassen. Via de Gran San Bernado en de Croix de Coeur, zou de koers finishen bovenop de Crans Montana. Maar het is te gevaarlijk om de Gran San Bernardo en diens afdaling te betwisten, en dus is die bergpas eruitgehaald.

Na een informele start in de originele startplaats van vandaag, namen de renners weer plaats in de ploegbussen. Alle deelnemers zijn nu onderweg naar de voet van de Croix de Coeur, waar rond de klok van 14:30 uur een nieuwe start plaatsvindt. Vanaf daar wordt het restant van de etappe afgewerkt. We krijgen vandaag dus een supersonisch snelle rit van 75 kilometer voorgeschoteld met twee loodzware beklimmingen op het parkoers.

Reacties

Lang niet iedereen binnen het peloton is het eens met de beslissing van de organisatie. Onder andere Jack Haig was heel uitgesproken, de Australiër van Bahrain-Victorious begrijpt er niks van. "Ik ben het er niet mee eens. We wilden de middelste klim niet doen omdat het wegdek in de afdeling gevaarlijk is en we niet genoeg tijd hebben om kleding aan te trekken. Nu starten we aan de voet van de klim, er zal hard gekoerst worden en dus krijgt iedereen het warm. Vervolgens stort iedereen zich als een malle in de afdaling om mogelijke gaten te dichten, het is levensgevaarlijk. Ik begrijp er niks van", aldus Haig

Ben Healy is überhaupt niet blij dat de etappe wordt ingekort. "Als ik eerlijk ben, vind ik gewoon dat we moeten racen. Dit is waarmee ik ben opgegroeid toen ik naar de Giro keek, ik vind het heel jammer. Maar het wordt een supersnelle en moeilijke dag, daar kijk ik ook wel naar uit", vertelt de Ier van EF Eductaion-EasyPost.

Update: starten om 15:00 uur

Het is tot nog toe een gekke dag in de Giro. De hernieuwde start van de etappe stond gepland voor 14:30 uur, maar de bustocht richting de voet van de Croix de Coeur is vertraagd en dus wordt de start een half uurtje naar achteren verschoven. Klassementsleider Thomas heeft er ondanks alles toch heel veel zin in. "Er is gisteren uitvoerig gesproken, het is een goede beslissing om het parkoers aan te passen. Er gaat nog steeds heel hard gereden worden, dit is een mooie compromis."

Giro d'Italia
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023