Einer Rubio wint etappe 13 Giro, klassementsrenners sparen benen

Einer Rubio wint etappe dertien in de Giro. De Ecuadoriaan was de sterkste in de vlucht van de dag na een zware bergrit. Pinot werd tweede, Cepeda derde. De klassementsrenners deden het rustig aan.

Giro d'Italia 2023 - 106th Edition - stage- 13

Etappe dertien verliep niet als gepland: de rit werd flink ingekort wegens slechte weersomstandigheden. In eerste instantie zouden de deelnemers een drieluik van zware klimmen betwisten, maar de eerste bergpas, Gran San Bernardo, werd eruit gehaald. En dus resteerde een traject van 75 kilometer waarin alleen de Croix de Coeur (15,5 kilometer aan 8,4%) en de Crans Montana (13 kilometer aan 7,2%) werden beklommen.

De koers ging van start aan de voet van de Croix de Coeur, vanaf kilometer één werd er keihard gereden. Een aantal gerenommeerde klimmers raakten vrijwel meteen in de problemen, onder anderen Jack Haig, Pavel Sivakov en Jay Vine losten de rol in een vroeg stadium. Er ontstond een kopgroep van zes man: Jefferson Cepeda, Thibaut Pinot, Derek Gee, Einer Rubio, Valentin Paret-Peintre en Matthew Riccitello gingen samen op pad.

Strijd op twee fronten

INEOS Grenadiers, de ploeg van klassementsleider Thomas, maakte weinig aanstalten om de koplopers terug te halen. De mannen in de voorwacht begonnen met een voorsprong van tweeënhalve minuut aan de slotklim en vochten ook om de dagzege. Het resulteerde in een interessant schouwspel tussen Cepeda, Rubio en Pinot. De laatstgenoemde bestookte de concurrentie met tal van demarrages, maar slaagde er  niet in om weg te rijden.

Uiteindelijk sprintte het trio om de ritzege. Rubio was de snelste, ruim voor Pinot. Cepeda volmaakte het podium. Afgezien van een aantal speldenprikjes, ondernamen de klassementsrenners niks. De stand in het algemeen klassement is onveranderd gebleven.

Giro d'Italia
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 202c