Roxanne Bertels, vriendin van Mathieu van der Poel: 'Zijn loopbaan is voor mij prioriteit geworden'

Achter elke atleet staat een sterke vrouw. Roxanne Bertels vertelt hoe het is om de vriendin van Mathieu van der Poel te zijn.

Tour des Flandres 2022

Vaak komt de bescheiden Roxanne Bertels niet in de media, maar voor het magazine Nina van Het Laatste Nieuws maakt ze een uitzondering en vertelt ze uitgebreid over leven met een van de beste wielrenners ter wereld: Mathieu van der Poel. Zo gaf ze haar baan bij Porsche op om Van der Poel bij te staan in zijn carrière.

"Ik doe alle administratie en probeer ons huishouden op punt te houden. Ik héb gezocht naar een job die ik kon combineren met ons reizend leven, maar dat bleek heel moeilijk. Geen enkele baas zou het tof vinden dat ik wéér naar een koers moet, of wéér naar Spanje reis met Mathieu."

Ze vertelt respect te hebben voor de vrouwen van wielrenners die wel ernaast werken. "Ik vind het te intens. Ons leven neemt constant andere wendingen. We zijn veel onderweg. Ik wil ervoor zorgen dat thuis alles in orde is, zodat Mathieu nul komma nul zorgen heeft. Zijn carrière is voor mij prioriteit geworden. Dat is honderd procent mijn keuze geweest. Mathieu heeft me nooit in een bepaalde richting gepusht, dat vind ik heel mooi."

Buitenwereld

Soms zijn die verhoudingen moeilijk uit te leggen aan de buitenwereld, aldus Bertels. "Op den duur stop je met dat te proberen. Iedereen mag gerust een week in onze schoenen staan: het is echt veel werk. Ik heb zelf ook lang gedacht: waarom zou je thuis moeten zijn voor iemand die aan topsport doet? Je beseft het pas als je in dat circus zit. Het is zo pittig dat het veel van beide partijen vraagt."

Bertels ziet het niet als wegcijferen wat ze doet. Ze wordt juist heel erg betrokken bij de loopbaan van de winnaar van Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix. "Toen ik nog werkte, had ik stress: want door mijn job koos ik voor een leven naast elkaar. Wat ook prima is, maar voor mij zou dat niet gaan. Ik zou het jammer vinden om over vijftien jaar te zeggen: 'De carrière van Mathieu? Supertof. Maar ik heb dat niet meebeleefd.''"

Nu is ze vaak aanwezig bij koersen en trainingskampen. Sinds kort hebben Van der Poel en Bertels ook een eigen huisje in Spanje. "Nu maak ik alles actief mee. Als het goed gaat, is dat het mooiste wat er is. Als hij wint, win ik voor een stukje mee. Raar, want ik win natuurlijk niet. Hij werkt daarvoor, het zijn zijn benen die tot aan de meet moeten gaan."

Nieuws
  • Photo: /Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022