Giro-revelatie Andreas Leknessund over toekomst bij Team DSM: 'Het zou kunnen dat dit mijn laatste jaar is'

Andreas Leknessund rijdt tot nog toe een uitstekende Giro d'Italia, maar het is zeer de vraag of we hem volgend jaar nog wel in het shirt van Team DSM zien koersen.

Giro d'Italia 2023 - 106th Edition - stage- 15

Andreas Leknessund kan met recht worden beschouwd als een van de revelaties van deze Giro. De 24-jarige Noor droeg tijdens de eerste week vier dagen de roze trui en staat nog altijd vijfde in het algemeen klassement.

Maar hoewel hij al flink wat barrières slechtte tijdens deze Giro blijft de coureur van Team DSM er heel rustig onder. "Ik heb niks te verliezen in de laatste week. Ik hoop natuurlijk zo hoog mogelijk te eindigen, maar de Giro is eigenlijk al geslaagd", vertelde Leknessund in een persconferentie op de rustdag.

De jonge Noor heeft veel mensen versteld doen staan met het goede niveau, waaronder zichzelf. "Het gaat tot nu toe geweldig. Toen ik naar de Giro kwam had ik niet verwacht dat ik zulke goede benen zou hebben, dus ik ben wel een beetje verrast."

Loodzware derde week

De voorbije Giro-weken werden voornamelijk gekenmerkt door het slechte weer en de vele uitvallers. Van een duel tussen de klassementsmannen is nog niet echt sprake, zegt ook Leknessund. "Er is nog niet hard gekoerst, ik ben nog niet echt getest. Er waren wel moeilijke etappes, maar ik heb nog niet op de limiet gezeten."

Ver voorafgaand aan de Giro werd er al gesproken over de loodzware laatste week die de renners te wachten staat. Ondanks het angstaanjagende profiel, heeft Leknessund er geen schrik van. "Ik ben supergemotiveerd voor de derde week en kijk er heel erg naar uit. Ik ben benieuwd hoe ik het er vanaf breng in het hooggebergte. Vorig jaar ging de derde week supergoed in de Tour, ik hoop op een soortgelijke uitkomst."

Transfer naar Uno-X

Er gaan hardnekkige geruchten rond dat Leknessund volgend jaar verkast naar de Noorse Uno-X ploeg. Zelf wil hij daar echter nog niks van weten. "Het zou kunnen dat dit mijn laatste jaar is bij DSM, maar ik vind het jammer dat die geruchten nu de kop opsteken. ik ga er niet op in. Tot nog toe rij ik een geweldige Giro, dat is het enige waar ik me nu op focus. ik hoop de wedstrijd goed te eindigen."

Leknessund heeft behoorlijk naam gemaakt met zijn goede optreden in de Giro. Naar eigen zeggen is er 'veel veranderd' sinds hij de roze trui droeg. "Ik hoor vaker mijn naam in de hotels en mensen willen graag op de foto. Dat ben ik niet gewend, maar het hoort er allemaal bij en ik stel het ontzettend op prijs."

Over zijn doelen in het restant van de Giro is Leknessund duidelijk. "Ik ben nog nooit in top tien geëindigd in een WorldTour-etappekoers. Als dat voor het eerst zou lukken in de Giro, dan is dat een geweldige prestatie."

Giro d'Italia
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023