Michel Wuyts over gewijzigd plan Van der Poel richting Tour: 'Centen zullen zeker een rol spelen'

Mathieu van der Poel verruilt, in aanloop naar de Tour, de Ronde van Zwitserland voor de Baloise Belgium Tour en Dwars door het Hageland.

Tour de France 2022 stage 11

Mathieu van der Poel stoomt zich momenteel in La Plagne klaar om in juli te knallen in de Ronde van Frankrijk. Oorspronkelijk ging hij, net als Wout van Aert, aan de start staan van de Ronde van Zwitserland, om wat koersritme op te doen. Dat werd echter gewijzigd. Van der Poel kiest in plaats daarvan voor Dwars door het Hageland (10 juni) en de Baloise Belgium Tour (14 - 18 juni).

Michel Wuyts vertelde in de hln-podcast Wuyts & Vlaeminck, dat centen een belangrijke rol spelen in die keuze. "Hij gaat eerst en vooral voor de inhoud, maar Golazo is organisator van beide koersen en zij willen hun wedstrijden meer uitstraling geven door grote namen aan de start te krijgen."

"De Baloise Belgium Tour schreeuwt om grote kalibers op hun startlijst. Als je daar start, staat er iets tegenover. Dat zal zeker niet voor de hemelse dauw zijn." Ook Remco Evenepoel overweegt, na zijn opgave in de Giro, voor een deelname aan de Ronde van België. "Er zal ook wel onderhandeld worden met hem."

Tour

De Tour start op 1 juli met een Grand Départ in Bilbao. Tijdens de eerste drie etappes trekt het peloton door het heuvelachtige Baskenland waar Van der Poel misschien wel een gooi kan doen naar een ritzege en de gele trui. Zeker in de openingsetappe, die finisht op een licht oplopende strook van één kilometer, ligt een kans voor Van der Poel, maar dan moet hij wel enkele pittige klimmetjes over.

Geen probleem, denkt Wuyts. "In de rittenkoersen, en zeker in de Ronde van Frankrijk worden die zware ritten nooit zo zwaar opgegeten als ze voorgeschoteld worden. Doorgaans lonken ze wat naar elkaar en valt de beslissing pas op de slotklim."

Achtergrond
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2022