Organisatie Benelux Tour maakt rittenschema bekend: slechts een rit door Nederland

De Benelux Tour ondergaat een flink aantal veranderingen, en dat komt de Nederlandse wielerliefhebber niet ten goede.

Benelux Tour 2021 - Stage 7

De Benelux Tour is de voorbije jaren met grote regelmaat van naam veranderd, en ook in 2023 wordt de wedstrijd in een nieuw jasje gestoken. Vanaf dit jaar gaat de WorldTour-wedstrijd door het leven als de 'Renewi Tour', de nieuwe hoofdsponsor is een afvalverwerker en recyclebedrijf. De organisatie maakte vandaag ook het rittenschema bekend van de etappekoers door Nederland en België.

Vorig jaar ging de Benelux Tour niet door wegens logistieke problemen, maar de wedstrijd maakt komende augustus een comeback. De koers gaat van start op 23 augustus met een rit in lijn van Blankenbergen naar Ardooie. Daags daarna wordt de enige rit op Nederlandse bodem verreden: de deelnemers betwisten een tijdrit in en om het Zeeuwse Sluis.

De vijfdaagse eindigt met een rit van Riemst naar Bilzen op zondag 27 augustus. Ook de inmiddels traditionele rit naar Geraardsbergen staat weer op het programma. In voorgaande jaren kwam die niet aan bij de Kapelmuur, maar op de Veste.

Ronde van Vlaanderen?

Het parkoers zorgt voor wat gefronste wenkbrauwen bij liefhebbers. Hoewel de etappekoers door het leven gaat als de 'Benelux Tour' wordt Nederland maar een keer aangedaan. Wallonië, en dus de Ardennen, worden, in tegenstelling tot vorige jaren, ook overgeslagen.

Zo'n vijftig jaar geleden ging deze wedstrijd nog door het leven als de 'Ronde van Nederland', dat werd een Benelux Tour die evenveel Nederlandse als Belgische etappes had, maar vandaag de dag is weinig over van die reputatie en is het meer een Vlaamse koers. De editie van dit jaar wordt, afgezien van de tijdrit in Zeeland, uitsluitend in Vlaanderen afgewerkt.

Sonny Colbrelli ging met de overwinning aan de haal in de meest recente editie van de Benelux Tour. De Italiaan won voor zijn teamgenoot Matej Mohoric en Viktor Campenaerts. Renners als Wout van Aert en Olav Kooij hebben hun deelname al toegezegd voor de editie van dit jaar.

Nieuws
  • photo Tim van Wichelen/Cor Vos © 2021