Vaak last van zadelpijn? Dit kan je er tegen doen!

Heel wat amateurrenners worstelen met zadelpijn. Met deze tips kan je jezelf wapenen tegen dit vervelend kwaaltje!

Zadelpijn is misschien wel het meest voorkomende en vervelendste kwaaltje, waar zowel prof- als amateurrenners mee te kampen krijgen. Het kan erg pijnlijk zijn en alle plezier uit je fietsrit halen. Gelukkig zijn er wel enkele manier om het te voorkomen of te genezen!

Juiste zadel

Het kiezen van een juist zadel is extreem belangrijk. Met je achterwerk zit je op je zadel, dus als je pijn ervaart is de kans groot dat er daar wat aan scheelt. Zo is een breed zadel een stuk comfortabeler dan een smal zadel. Zeker dames, die van nature een breder bekken hebben, moeten er op letten dat hun zadel breed genoeg is. Ook de vorm van je zadel kan een grote invloed hebben op het comfort.

Een bikefitter of sportarts kan je helpen de juiste keuze te maken. Die zal dan meteen ook de juiste hoogte bepalen, er voor zorgen dat het zadel niet te ver naar voor of achter staat én waterpas is. Dat kan best wel prijzig zijn, maar zeker de investering waard!

Goede fietsbroek

Zadelpijn kan evengoed veroorzaakt worden door een slechte fietsbroek. Je shirt mag een vod zijn, je sokken versleten en je raceschoenen 20 jaar oud, maar bespaar nooit op een degelijke fietsbroek! En het is de zeem die cruciaal is. Gebruik een fietsbroek ook niet oneindig lang, want na een tijdje raakt de zeem versleten.

Fietspositite

Hierboven legden we al uit dat een bikefitter je kan helpen het ideale zadel te vinden. Maar een volledige bikefitting is nog beter! Hierbij wordt je lichaam volledig uitgemeten en je fiets (zadel, stuur, pedalen) precies afgesteld zodat jij er zo comfortabel mogelijk op zit!

Geen onderbroek!

Wie al fiets kent deze regel vast en zeker, beginnelingen misschien nog niet: fiets nooit met een onderbroek aan! Dat zorgt namelijk voor extra wrijving en werkt als schuurpapier voor het zitvlak, zeker in heel warm of regenachtig weer. Zelfs met een perfect zadel en fietsbroek kan dat voor zadelpijn zorgen.

Chamois crème

Helpen bovenstaande tips niet? Probeer dan eens Chamois crème! Deze zalf breng je aan tussen jou en je zeem en vermindert de wrijving. Je mag de crème royaal uitsmeren en wanneer je van plan bent lang in het zadel te zitten, kan je ook een laagje op de zeem zelf aanbrengen. Chamois crème bestaat in vele soorten, ook specifiek voor vrouwen.

Verschil in beenlengte

Ook een verschil in beenlengte kan voor klachten aan het zitvlak zorgen. Dit kan eenvoudig opgelost worden met steunzolen. Ga hiervoor naar de fysiotherapeut.

Rust

Tot slot neem je best even wat rust als je echt grote klachten ondervindt. Kruip niet opnieuw op de fiets, als je zadelpijn nog niet over is, om erger te voorkomen.

Tijdens je fietsrit kan een verandering van houding de pijn even verzachten. Zo kan je af en toe op de trappers gaan staan en afwisselend voor en achter op je zadel zitten.

Zelf in het zadel
  • Photo: Unsplash/Viktor Bystrov