Dainese zegeviert in zeventiende Giro-etappe na zinderende massaspurt

Alberto Dainese heeft de zeventiende etappe van de Giro gewonnen. De Italiaan beslechtte de massasprint in zijn voordeel, vlak voor Milan en Matthews.

Giro d'Italia 2023 - 106th Edition - stage- 17

Etappe zeventien van de Giro was voorbestemd voor de sprinters. Na een ellenlange afdaling, stond het peloton een vlakke finish te wachten aan de kust. De klassementsrenners hadden dus een dagje relatieve rust na de zware bergrit van dinsdag.

Vooraf werd er nog gespeculeerd over kansen voor vroege vluchters, maar in koers kwam daar niks van terecht. Direct vanuit de start reed er een kwartet weg, maar zij werden constant binnen schootafstand gehouden en maakte geen schijn van kans. De verschillende sprintersploegen deden er alles aan om het gat te controleren.

Belg Senne Leysen, de laatst overgebleven vluchter, werd vijf kilometer voor het einde ingerekend. En dus bracht een massasprint de beslissing. Ondanks de vele bochten in de laatste kilometers, verliep de sprintvoorbereiding zonder al teveel problemen.

Op de brede wegen in de finale liepen de snelheden heel hoog op. Uiteindelijk kwam Alberto Dainese als allersnelste uit de bus. De Italiaan was landgenoot Milan en Michael Matthews nipt voor. Het is de vierde profzege voor Dianese en zijn tweede in de Giro.

Uiteraard veranderde er vandaag niks in het algemeen klassement. Donderdag zal dat anders zijn, dan staat er weer een zware bergetappe op de planning.

Giro d'Italia
  • Photo: Ilario Biondi/SCA/Cor Vos © 2023