Filippo Zana wint achttiende Giro-rit, Almeida verliest tijd

Filippo Zana wint de achttiende etappe van de Giro. De Italiaan bleek vandaag de sterkste vluchter in een zware bergrit. Joao Almeida verloor 21 seconden in het algemeen klassement na een spannende strijd.

Giro d'Italia 2023 - 106th Edition - stage- 18

Etappe achttien in de Giro stond garant voor een rit met een flink aantal hoogtemeters. In de finale stond het peloton drie loodzware en loeisteile beklimmingen te wachten. De finish lag bovenop Val di Zoldo (2,3 kilometer aan 7%).  Een belangrijke dag voor de klassementsrenners dus.

De etappe kende een razendsnelle start. Er werd hard gevochten om in de vlucht terecht te komen. INEOS deelde zelfs een speldenprik uit aan Jumbo-Visma. De Britse formatie trok heel even ten aanval op de eerste klim van de dag, een onding van ruim dertien kilometer aan acht procent.

Die uitval werd adequaat beantwoord en dus hadden we met nog 120 kilometer te gaan een status quo in koers. Er zaten zes renners in de voorwacht: Thibaut Pinot, Filippo Zana, Derek Gee, Marco Frigo, Aurelien Paret Peintre en Warren Barguil.

Strijd op twee fronten

Na de openingsklim lagen er tachtig hoofdzakelijk vlakke kilometers voor de wielen voordat de echte finale begon. In eerste instantie was INEOS druk bezig om de koers te controleren, maar ongeveer halfweg lieten ze de teugels plots vieren. De vluchters kregen een voorgift van liefst zes minuten en vochten om dagsucces.

Op 35 kilometer van de meet werd de Forcella Cibiana bedwongen (9,7 kilometer á 7,7%). Vooral de laatste vijf kilometer van deze beproeving waren heel zwaar, die liepen omhoog aan liefst tien procent. Onder aanvoering van INEOS werd het peloton flink uitgedund, maar iedereen hield zich nog rustig. En dus was het wachten op de tweetrapsraket in de laatste tien kilometer.

Finale

Na een technische afdaling wachtte de Coi-klim. Op deze steile puist van 5,5 kilometer aan tien procent ontbrandde de wedstrijd. Pinot gaf er een paar flinke snokken aan in de kopgroep, alleen Zana kon nog  volgen. De klassementsrenners ontbonden hun duivels ook op de steile flanken van Coi., Almeida loste vrij vroeg, uiteindelijk verloor de Portugees 21 seconden.

Thomas en Roglic kwamen samen aan. De laatstgenoemde neemt de tweede plek in het klassement over van Almeida. Het verschil met Thomas bedraagt dertig seconden.

Zana en Pinot sprintten om de etappezege. De Fransman ging van kop af aan, maar werd tijdig bijgehaald door zijn Italiaanse tegenstrever. Het is de grootste zege uit de  carrière van Zana. Vrijdag staat de koninginnenrit van de Giro op het programma.

Giro d'Italia
  • Photo: Ilario Biondi/SCA/Cor Vos © 2023