Zwitserland of Dauphiné: hoe bereiden de beoogde klassementstoppers van de Tour de France zich voor?

Het is tijd voor de voorbereidingskoersen van de Tour de France. Waar kun je de favorieten aan het werk zien in aanloop naar hun hoofddoel?

Criterium du Dauphine 2022 - 8

Dauphiné

De Giro d'Italia zit erop, komende zondag begint met de Dauphiné de voorbereiding op de Tour de France. De Franse rittenkoers kan uitpakken met een sterke deelnemerslijst. Zo treedt Jumbo-Visma aan met Jonas Vingegaard, die vorig jaar een etappe won en achter ploegmaat Roglic tweede werd.

De titelverdediger van de Tour de France zal zich kunnen meten met een aantal jongens die hij een kleine maand later ook in de Tour zal treffen. Zijn grootste concurrent Tadej Pogacar komt hij er niet tegen, maar met Richard Carapaz, Enric Mas, Matteo Jorgenson, Ben O'Connor, Daniel Felipe Martinez, David Gaudu, Mikel Landa, Adam Yates en Jai Hindley zijn er genoeg klassementsrenners die Vingegaard het vuur aan de schenen kunnen leggen.

Zwitserland

Het moge duidelijk zijn dat veel van de klassementsrenners zich richten op de Dauphiné, want Pogacar rijdt door zijn blessure geen enkele koers in aanloop naar de Tour de France en laat de Ronde van Zwitserland dus óók links liggen. Primoz Roglic zou overwegen om naar Zwitserland af te reizen, maar hij zal normaalgesproken niet starten in de Tour de France.

Voorlopig is de Ronde van Zwitserland wat betreft Tour-renners dan ook vooral interessant vanwege de deelname van punchers. Zo staan Wout van Aert, Tom Pidcock en Biniam Girmay op de voorlopige startlijst. Normaal had ook Mathieu van der Poel naar Zwitserland afgereisd, maar hij verkiest de Baloise Belgium Tour boven de WorldTour-rittenkoers. De Ronde van België en ook de ZLM Tour zijn voor de sprinters de koersen om zich voor te bereiden.

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022