Schaatsers van Jumbo-Visma (en Irene Schouten) winnen ook wielerwedstrijden: 'Was superzenuwachtig'

Dat schaatsers aardig konden wielrennen, wisten we wel. Maar wedstrijden winnen is een vak apart. Onder andere Antoinette Rijpma-De Jong en Irene Schouten doen het.

Netherlands: Dutch Single Distances Championships 04-02-2023

De schaatsers van Team Jumbo-Visma zitten momenteel in een zomerstop, maar dat betekent niet dat zij op hun lauweren rusten. Het is voor schaatsers doorgaans gebruikelijk om te wielrennen tijdens het 'off-season', en dat gaat verder dan allen wat toeren. Ook op de racefiets gaat de schaatsploeg van Jumbo geregeld met de overwinning aan de haal.

Antoinette Rijpma-de Jong (viervoudig medaille winnares op de Olympische Spelen), Kars Jansman en Beau Snellnik namen het voorbije weekend deel aan een wielerwedstrijd, alle drie kwamen ze als winnaar uit de bus.

Rijpma-de Jong en Jansman schreven het Noordelijke districtskampioenschap in Nieuw-Buinen op hun naam. Snellink trok aan het langste eind in de Ronde van Bolsward.

Ondanks Olympische ervaring toch nerveus

Rijpma-de Jong nam al drie keer deel aan de Olympische Spelen en werd liefst vijf keer wereldkampioen schaatsen. Ondanks die karrenvracht aan ervaring op het hoogste podium, was ze toch bijzonder nerveus voor de Noordelijke districtskampioenschap in Nieuw-Buinen. "Van te voren was ik superzenuwachtig, je weet niet wat je te wachten staat", vertelde ze in een artikel op de website van haar eigen ploeg.

Maar eenmaal in koers ging het haar dus goed af. Ze bleek zelfs al over het nodige koersgogme te beschikken. "Ik sprong op het juiste moment met de kopgroep mee en heb daar de hele wedstrijd gereden. Ik wilde mijn eindsprint niet te vroeg inzetten, er stond veel tegenwind en als je dan te vroeg aangaat, win je niet."

"Maar toen ik eenmaal aanging zag ik dat niemand mijn wiel kon houden. Het was heel bijzonder om als eerste over de meet te komen", zei de 28-jarige schaatster.

Eerste keer scheepsrecht voor Snellink

De 22-jarige Snellink maakte, daags na de overwinningen van zijn ploeggenoten, eveneens een mooie vuurdoop mee. Hij nam in Bolsward voor het eerst deel aan een wielerwedstrijd en won meteen.

"Toen we begonnen hoopte ik dat ik heelhuids thuis zou komen en de wedstrijd uit zou rijden. Maar toen we eenmaal bezig waren voelde ik dat ik sterker was dan anderen en begon ik te geloven in een mooie uitslag. Heel vet dat ik deze koers op mijn naam heb staan", aldus Snellink.

De schaatsers zijn eensgezind: wielrennen is een belangrijk onderdeel ter voorbereiding op het nieuwe seizoen en het is bovenal heel leuk. "Inspanningen zoals deze boots je in trainingen niet na", zegt Rijpma-de Jong. Wat Snellink betreft was het ook voor herhaling vatbaar. "Ik hoop nog meer koersen te kunnen rijden. Ik vind het heel leuk en ik denk dat we er alleen maar beter van worden."

Irene Schouten

Niet alleen bij Jumbo-Visma hebben ze - logischerwijs - het wielervirus te pakken, ook drievoudig olympisch kampioene Irene Schouten rijdt de nodige wedstrijden en met succes. Onlangs versloeg ze in de Ronde van Lekkerkerk de nodige profs. Ze doet ook mee aan het NK wielrennen met finish in Sittard op zaterdag 24 juni.

Floortje Mackaij, ploeggenote van Annemiek van Vleuten bij Movistar, was na afloop van de Ronde van Lekkerkerk lovend over de wielrennende schaatster van Albert Heijn-Zaanlander in het AD. "Wat een multi-talent, die Irene Schouten. Die kan echt alles."

Kruisbestuiving

Er is veel kruisbestuiving tussen het wielrennen en schaatsen. Zo was sprinttalent Olav Kooij van Jumbo-Visma lange tijd schaatser, maar koos hij uiteindelijk voor het wielrennen. Bij de vrouwen maakte Carlijn Achtereekte na een geslaagde schaatscarrière enige tijd geleden de overstap naar het wielrennen, waar ze nu in de profploeg van Jumbo-Visma rijdt.

Femke Beuling maakte onlangs de overstap. Het 23-jarige schaatstalent kon vanwege een zwabberbeen niet door op de ijzers, focuste meer op het wielrennen en kreeg een contract bij EF Education. Daar werd ze meteen voor de leeuwen geworpen en reed ze de Vuelta Femenina.

Achtergrond
  • Foto: Pro Shots