Tadej Pogacar: 'Als ik Evenepoel was, zou ik altijd de Tour rijden'

Tadej Pogacar ziet de aanstaande Tour de France met veel vertrouwen tegemoet en heeft daarnaast een advies voor Remco Evenepoel.

Luik - Bastenaken - Luik 2023 elite

Tadej Pogacar liep een polsbreuk op bij een val tijdens Luik-Bastenaken-Luik, maar de Sloveen is inmiddels weer voorzichtig aan het trainen geslagen en ziet de toekomst met een positief gevoel tegemoet. "De vorm is niet zo slecht als ik had verwacht na de polsbreuk. Het gaat iedere dag beter, ik hoop 100 procent te zijn ten tijde van de Tour", vertelde hij tijdens een online persconferentie.

Hoewel Pogacar de Tour al tweemaal op zijn naam schreef, is hij nog niet zo ervaren als vele andere renners. De polsbreuk in Luik was pas de eerste echte tegenslag in de carrière van de 24-jarige coureur. "Het herstel was lastig, maar dankzij de hulp van familie, vrienden en de ploeg gaat het goed. Ik zit lekker in mijn vel en kijk uit naar de komende weken."

De blessure heeft de Tour-voorbereiding van Pogacar enigszins in de war gegooid. Hij vertelt hoe de aangepaste planning eruitziet in aanloop naar zijn hoofddoel.

"Ik zit deze week in Sierra Nevada voor een hoogtestage, daar probeer ik zoveel mogelijk uit te halen. Elf juni doe ik een verkenning van een aantal Tour-etappes, waarna ik weer terugga op hoogte. Ik hoop ook nog de nationale kampioenschappen te rijden, dus dan heb ik toch nog twee racedagen." In tegenstelling tot vorige jaren slaat hij de Ronde van Slovenië dus over.

Giro

Terwijl Pogacar herstellende was, volgde hij de Giro d'Italia dagelijks op de voet. Vooral de prestaties van zijn ploeg, UAE Team Emirates, bekoorden hem. "Ik heb onwijs genoten van de voorbije Giro. Bovendien heeft onze ploeg drie etappezeges behaald, dat was geweldig! Almeida toonde ook aan dat hij met de besten mee kan en kan vechten om de overwinning in een grote ronde."

Daarnaast had de veelwinnaar ook nog een glashelder advies voor collega Remco Evenepoel. "Hij moest opgeven in de Giro, dat was heel jammer om te zien. Als ik Remco was, dan wist ik het wel. Als wereldkampioen zou ik altijd de Tour rijden."

Glasheldere Tour-doelstelling voor Pogacar

Over zijn eigen ambities in La Grande Boucle was Pogacar bijzonder duidelijk. "Ik ga altijd naar de Tour om te winnen. Als ik niet op mijn best ben, dan kan ik niet voor de overwinning vechten en is het niet echt leuk. Ik weet wat me te doen staat."

"Misschien is de pols nog niet honderd procent wanneer de Tour begint, maar die heb je niet nodig om goede uitslagen te rijden. Normaal gesproken kan ik snel in vorm komen en ik ben fris. Ik maak me geen zorgen en ik heb vertrouwen in een goede afloop."

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023