Jumbo-Visma schiet weer raak: Christophe Laporte wint ook derde etappe in Dauphiné

Christophe Laporte heeft ook de derde etappe van de Dauphiné gewonnen. De Fransman won de sprint van Sam Bennett en Dylan Groenewegen.

CritŽrium du DauphinŽ 2023 stage 3

Een saaie dag in de Dauphiné. Dat is wat het was. Lorenzo Milesi (Team DSM) en Mathieu Burgeadeau trokken wel ten aanval, maar Milesi liet zich snel afzakken en ook de Fransman ging niet bepaald vol. Zodoende werd hij ver voor de meet bijgehaald. Een rustig dagje dus in Frankrijk, maar tegelijkertijd zorgde dat in de finale juist voor meer stress omdat iedereen nog frisse benen had.

Dat veroorzaakte bij het inluiden van de finale voor een flinke valpartij, waarbij onder anderen Matteo Jorgenson, Julian Alaphilippe en Oscar Onley betrokken waren. Het grootste slachtoffer was echter de Kazach Andrey Zeits, die de strijd moest staken met een blessure. Op zo'n twintig kilometer van de meet lag nog een klim van zo'n zeven kilometer aan drie procent, maar niemand was voornemens om daar op door te trekken.

Zodoende zou het met zekerheid een dag voor de sprinters worden en was het vooral hopen dat alles goed zou gaan. Er werd hier en daar nog wel gevallen, maar op het eerste oog viel de schade bij die crashes mee. Uiteindelijk was het BORA-hansgrohe dat een goede lead-out neerlegde voor zijn sprinter, maar de flink van zijn lijn afwijkende Sam Bennett kon het andermaal niet afmaken en lijkt simpelweg het niveau van drie jaar geleden niet meer te hebben.

Dylan Groenewegen kwam door de actie van de Ier niet aan sprinten toe. Mede daardoor sprintte Laporte uiteindelijk naar de overwinning. Het is zijn vierde zege van het seizoen. Eerder won de Fransman de eerste rit in de Dauphiné, Dwars door Vlaanderen en de veelbesproken Gent-Wevelgem.

Nieuws
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023