Interview | Tiesj Benoot: 'Maak pas bij Jumbo-Visma mee hoe ik dacht dat het bij de profs zou zijn'

Tiesj Benoot was van grote waarde voor Jonas Vingegaard tijdens het Critérium du Dauphiné die de Deen winnend wist af te sluiten.

CritŽrium du DauphinŽ 2023 stage 7

Voor onze Tour de France-special (HIER te bestellen!) spraken we uitgebreid met Benoot, die zijn tweede seizoen rijdt in dienst van Jumbo-Visma. Zo vertelde de Vlaming onder meer over de succesvolle werkwijze van de Nederlandse ploeg en dat het niet zo evident is om alle randvoorwaarden op orde te hebben.

Op gebied van voeding, materiaal, koerstactieken, teamgeest en alles wat je kunt bedenken lopen ze bij Jumbo-Visma voor op andere ploegen. Benoot benadrukt tegen Wieler Revue dat dat niet zo logisch is in de wielerwereld. "Ten eerste zijn veel ploegen aan sponsordeals gebonden, waardoor ze simpelweg niet de beste fiets, het beste voeding of de beste banden hebben."

Andere ploegen

Bij Jumbo-Visma wel. "Jumbo-Visma is op een niveau gekomen dat wanneer ze een deal maken het óók optimaal is voor de renners. Zeker voeding en trainingsbegeleiding zijn niet overal in het peloton van hoog niveau. Mij verbaast het niet om te horen hoe andere ploegen werken, want ik heb het zelf ook meegemaakt. Ik kan het me perfect inbeelden. Als je renners aan hun lot overlaat, gaan ze te hard trainen of te weinig eten. Dat zorgt voor een averechts effect."

"Ik heb het bij Lotto Soudal gezien, en ook nog bij Team DSM. Daar gebeurden dingen die niet moeten gebeuren. Bij Jumbo-Visma heb ik pas echt het gevoel dat ik topsport bedrijf. Enkel en alleen performance wordt vooropgesteld. Veel mensen willen weten wat ons geheim is, maar er is niet één groot geheim. Het is een optelsom van details."

"Ik maak pas bij Jumbo-Visma mee hoe ik dacht dat het bij de profs zou zijn. Als belofte dacht ik: bij de profs gaat het écht professioneel zijn. Dat ploegen naar de kleinste details zouden kijken en dat alles geoptimaliseerd zou zijn, maar dat was absoluut niet het geval toen ik prof werd."

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023