Er waren voorbeelden te over. Bestelbusjes reden op de weg, terrasgangers liepen half op de weg. Daarmee kon de veiligheid niet gegarandeerd worden. Toch waste koersdirecteur Pascal Boudron zijn handen in onschuld. Sterker nog, hij gaf de ploegen die zondag niet wilden starten ervan langs. "De meisjes hebben eisen die niet passen bij het niveau waarop ze rijden. Ze stellen zich voor dat ze de Tour rijden en dat alle wegen afgesloten zijn. In Frankrijk kan dat niet."
De Fransman ging nog verder in zijn waanzinnige reactie. "Op een dag zal er geen koers meer zijn en dan zullen ze huilen. Dat is wat er zal gebeuren. Eerlijk gezegd vraag ik me af of het de moeite waard is om een koers te organiseren en dan al die inspanningen verpest te zien worden door de grillen van verwende kinderen."
Eva van Agt
Een van die - volgens Boudron - 'verwende kinderen' was Jumbo-Visma renster Eva van Agt, die tegen NOS vertelde over de Franse koers. "We reden op de linkerweghelft toen er auto's ons tegemoet kwamen rijden. We kwamen midden in het verkeer terecht. Dan denk je nog: dit is een incident. Maar het werd alleen maar erger: wegobstakels die niet waren aangegeven, auto's die uit zijwegen en opritten op het parkoers kwamen. Dit had gewoon fataal kunnen aflopen."
Na de eerste etappe beloofde de organisatie beterschap. Er kwamen meer motards, maar zijwegen waren nog steeds niet afgezet. De maat bleek vol voor het peloton. "We hebben een app en daarin werd de vraag gesteld of we door wilden of niet. Uiteindelijk bleken 17 van de 24 ploegen voor stoppen met deze wedstrijd. Ik begrijp dat het voor sommige ploegen lastig is. Zeker de Franse ploegen hebben vaak dezelfde sponsorbelangen. Die willen geen negatieve publiciteit."
De organisatie deed er dan ook alles aan om de rensters zwart te maken. "Ik denk dat ze ons onder druk wilden zetten door ons een schuldgevoel aan te praten", aldus Van Agt. "Maar ik denk dat ze echt naar zichzelf moeten kijken."
- Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023