Laurens Huys deelt heerlijke verhalen over Eritrese fans Girmay: 'Iedere week vragen ze: can I stay in your house to see Bini?'

Dat Biniam Girmay populair is in Eritrea is geen verrassing. Dat bleek toen hij deze week de tweede rit in de Ronde van Zwitserland won.

Tour de Suisse 2023 - 3

Laurens Huys rijdt sinds vorig seizoen voor Intermarché-Circus-Wanty en hij is sindsdien dus ploegmaat van Biniam Girmay. De sprinter baarde vorig seizoen opzien door Gent-Wevelgem en een rit te winnen in de Giro d'Italia. Na die prestaties heeft Girmay een heldenstatus in zijn Eritrea.

Na zijn dagzege in de Ronde van Zwitserland deze week zagen we Eritrese fans hun held om de nek vliegen en moest de perschef Girmay zo'n beetje ontzetten. Niet alleen de kopman maakt zijn populariteit van dichtbij mee, maar ook zijn ploegmaten, vertelt Huys. "Ik krijg iedere week berichten van Eritreeërs die vragen: 'Hey bro, can I stay in your house to see Bini?", vertelde Huys in de podcast Radio Stelvio.

Het is niet de enige anekdote die de klimmer deelt. "Vorig jaar in de Ronde van Noorwegen stonden we aan de start zonder Bini. We zaten in de bus toen we ineens geklop hoorde. Ik keek naar buiten en zag zo'n twintig Eritreeërs voor onze bus dansen met vlaggen en foto's van Bini. Ineens waren ze in de bus en toen vroegen ze: 'where is Bini, where is Bini?' Ze zijn helemaal wielergek, maar beseften niet dat Bini niet meedeed, haha."

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023