Organisator Tour des Pyrénées: 'Ik wil excuses aanbieden bij alle rensters die ik gekwetst heb'

De koersdirecteur van de bekritiseerde Tour des Pyrénées heeft spijt van zijn uitspraken, maar houdt vol dat de koers niet veiliger kon.

Een weekje na de schandalige editie van Tour des Pyrénées, heeft koersdirecteur Pascal Baudron zijn excuses aangeboden, voor zowel het onveilige parkoers als zijn uitspraken na afloop. De vierdaagse rittenkoers voor vrouwen wed fel bekritiseerd, omdat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden. De rensters werden onder meer geconfronteerd met tegenliggend verkeer op het parkoers.

Uiteindelijk weigerden ze zelfs om de slotetappe te rijden. Het leidde tot grote frustraties bij een woedende koersdirecteur, die de rensters 'verwende kinderen' noemde met 'eisen die niet bij hun niveau passen'.

Spijt

Pascal Baudron heeft nu spijt van die uitspraken. "Mijn uitspraken waren disproportioneel", zegt hij in gesprek met Sporza. "Ik wil graag mijn excuses aanbieden bij alle rensters die ik gekwetst heb. Ik heb me verkeerd uitgedrukt op een moment dat ik ontgoocheld, gefrustreerd en tegelijk in colère was."

Ook over het onveilige parkoers slaat hij mea culpa. "De passage in Lourdes was heel slecht geregeld en dat was onze fout. Het was pure chaos. Als de rittenkoers die dag definitief stopgezet was, had ik daar geen problemen mee gehad."Dat de UCI besliste om de slotetappe te annuleren, vond Baudron dan weer overdreven. "Vooral omdat de voorzitter van de wedstrijdjury en de UCI-commissaris van mening waren dat de veiligheid verzekerd was."

Franse wetgeving

Waarom hij er niet in slaagde het parkoers verkeersvrij te maken? "Dat is in Frankrijk onmogelijk. Volgens de Franse wetgeving kunnen we de route maar blokkeren vanaf de auto van de koersdirecteur tot de bezemwagen. Enkel wedstrijden als de Tour en Parijs-Roubaix kunnen 100% verkeersvrij gemaakt worden."

Ook seingevers konden het verkeer niet tegenhouden. "We hebben er 500 nodig. Die vinden we niet en we hebben er ook niet de financiële middelen voor."

Toekomst

De Tour des Pyrénées zal in de toekomst overigens niet meer plaatsvinden en Baudron trekt zelfs aan de alarmbel. "De Baloise Ladies Tour en de Women's Tour zijn al geannuleerd. Het is ook niet zeker dat de Giro voor vrouwen eind deze maand zal kunnen doorgaan. Op den duur zullen er geen wedstrijden meer overblijven."

Nieuws
  • Foto: Twitter/mrconde