Tour | De Jaizkibel als scherprechter? Alles wat je moet weten over etappe 2: Vitoria Gasteiz-San Sebastian

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

“Wie de Clásica San Sebastián kent, bevindt zich op bekend terrein”, vertelt koersdirecteur Christian Prudhomme over de tweede etappe. “Zeker als het gaat om de acht kilometer lange beklimming van de Jaizkibel, die een beslissende rol gaat spelen in de selectie gedurende de koers.”

De welbekende helling uit de Spaanse semiklassieker is de laatste klim van de dag. Als de renners de top bereiken, is het nog een kleine twintig kilometer naar de finish. Met zijn gemiddelde van 5,3 procent is de Jaizkibel niet al te zwaar, maar acht kilometer lang klimmen gebeurt niet vaak in het openingsweekend van de Tour de France. Het venijn van de Jaizkibel zit ‘m in de staart met twee kilometer aan respectievelijk 8,8 en 7,4 procent.

Als klassementsrenner kun je je uiteraard geen slechte dag permitteren, maar normaliter zullen er op de Jaizkibel geen grote verschillen ontstaan. Dan eerder door de opeenvolging van klimmetjes gedurende de hele dag en de lengte van de etappe.

Op dag twee krijgen de renners namelijk de langste etappe van deze Tour de France voorgeschoteld: 209 kilometer. Eén van de twee 200 kilometer plus ritten. Voor de sprinters gaat het te zwaar zijn en ook een type als Mads Pedersen is er niet meer bij in de finale, maar de kans dat de beste klimmers een goede Wout van Aert lossen in de tweede etappe is klein.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel van de Jaizkibel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of de NOS. De finish wordt vandaag volgens het snelste tijdschema om 17.04 uur verwacht. Volgens het traagste tijdschema zijn de renners om 17.31 uur binnen.

Wielerhistorie

Even zullen ze gehoopt hebben op startrecht in de Tour de France, maar het geven van een wildcard aan Euskaltel-Euskadi was geen optie. Niet in de laatste plaats omdat het ProTeam in de verste verte niet lijkt op de gelijknamige ploeg die zich begin deze eeuw liet zien in de Tour de France en Vuelta a España. Momenteel rijden er geen renners van het niveau Landa, Sánchez of Haimar Zubeldia in de Baskische ploeg.

Kortom, de start van de Tour de France mag dan in het Baskenland zijn, maar de ploeg heeft niets te zoeken op het allerhoogste podium. Hoe anders was dat in de jaren nul. De eerste fase van Euskaltel-Euskadi duurde tot 2013 en was in 1994 begonnen onder de naam Euskaltel-Petronor.

In 2001 maakte de Baskische ploeg haar debuut in de Tour de France. Meteen met groot succes, want dat jaar won Roberto Laiseka een etappe. Later wonnen ook Iban Mayo (2003), Mikel Astarloza (2009, officieel geschrapt) en Samuel Sánchez (2011) een Touretappe in het shirt van Euskaltel-Euskadi.

Trivia

De laatste jaren is het iets minder het geval omdat de loodzware Murgil Tontorra op de route is gelegd, maar van oudsher is de Jaizkibel dé scherprechter van de Clásica San Sebastián. In de finale van de tweede etappe van de Tour de France moeten de renners de Jaizkibel wel vanaf de andere kant bedwingen.

Ze starten de beklimming vanuit Irun. Dat zal vooral voor EF Education-EasyPost-ploegleider Juan Manuel Garate speciaal zijn, want hij is geboren in Irun. De ex-renner van onder meer Rabobank zal vast en zeker even in het zonnetje worden gezet, want Garate heeft een geschiedenis met de Tour de France. In 2009 won hij de etappe naar de Mont Ventoux; hij reed de Tour zes keer.

Terug naar de klim die hij op training ongetwijfeld honderden keren is opgereden: de Jaizkibel. Door de ligging aan de kust torent de Jaizkibel mooi boven de rest van het landschap uit, terwijl het hoogste punt op ‘slechts’ 543 meter hoogte ligt.

Door sommige mensen wordt de Jaizkibel de westelijke top van de Pyreneeën genoemd, terwijl anderen zeggen dat het gebergte voor de Jaizkibel al ophoudt. Op de top vind je meerdere verdedigingstorens en forten uit verschillende oorlogen.

Tour de France
  • Beeld: ASO