Interview | Mikel Landa: 'Ben realistisch gezien niet in staat om van Pogačar en Vingegaard te winnen'

Mikel Landa zal de eerste dagen in het Baskenland worden toegejuicht. De klimmer van Bahrain-Victorious gaat voor een podiumplaats.

CritŽrium du DauphinŽ 2023 stage 8

In de Tourspecial van Wieler Revue vertelde de Baskische klimmer onder meer over de start in eigen regio, Euskaltel-Euskadi en over zijn kansen in de Tour de France. De kopman van Bahrain-Victorious eindigde in zijn loopbaan zeven keer in de top tien van een grote ronde. In zowel 2015 als 2022 stond hij op de laagste trede van het Giro d’Italia-podium, terwijl hij als knecht van Chris Froome als vierde werd afgevlagd in de Tour de France van 2017.

"Het algemene niveau is sindsdien omhooggegaan. Ik voelde me het sterkst tijdens de Giro d’Italia van 2015, Tour de France van 2017 en Giro d’Italia van 2019, maar in al die rondes was ik knecht. Ook dit seizoen voel ik me sterk. Ik ben inmiddels 33 jaar, maar zeker nog niet klaar met de wielersport. Ik ben nog minstens zo goed als in het verleden. Sterker nog, puur qua vermogens ben ik beter dan in de Tour de France van 2017. Alleen ook het niveau van de rest is flink verbeterd."

Vingegaard en Pogacar

Met Tadej Pogačar en Jonas Vingegaard steken twee klassementsrenners erbovenuit vandaag de dag. Zij verdelen de prijzen, terwijl steengoede klimmers van het genre Landa achterblijven met de ereplaatsen. "Zij domineren de sport, maar het is nu eenmaal zoals het is. In het eerste deel van het seizoen ontliepen ze elkaar regelmatig en hebben ze samen amper koersen overgelaten voor andere renners, haha."

"Ik hoop dat ze wat vaker tegen elkaar gaan strijden, zodat wij misschien in andere koersen onze kansen kunnen pakken. Nee, op dit moment ben ik realistisch gezien niet in staat om van jongens als Pogačar en Vingegaard te winnen. Toch was het geen moeilijke beslissing om vol voor de Tour de France te gaan met de start in het Baskenland."

Magazine
  • Photo: Ivan Benedetto//SCA/Cor Vos © 2023