Interview | Pello Bilbao: 'Liever winst in de eerste rit in Baskenland dan top 5 in Parijs'

Pello Bilbao hoeft geen klassement te rijden en hij zal in de eerste etappe in eigen Baskenland dan ook alles of niets spelen.

Tour de Suisse 2023 - 5

In de Wieler Revue-Tourspecial vertelde Bilbao in uitstekend Engels over de Tourstart in zijn Baskenland. Tijdens de eerste etappe rijdt hij dwars door zijn woon- en geboorteplaats Guernica. "De ritten gaan over mijn trainingswegen. We zullen niet exact langs mijn huis fietsen, maar ik zal hoe dan ook veel bekende gezichten langs de route zien."

"Ik merkte in het voorjaar al dat de mensen bezig zijn met de start van de Tour de France. In ieder interview wordt het aangehaald. We weten allemaal hoe druk het kan zijn met Baskische wielerfans in de Pyreneeën, en nu kunnen ze de grootste wielerwedstrijd ter wereld op hun eigen geboortegrond aanschouwen... Het gaat te gek worden tijdens de eerste dagen.”

Summum

Inmiddels staan er etappezeges in het Critérium du Dauphiné, de Giro d’Italia en Ronde van het Baskenland op Bilbao zijn erelijst. Een rit in de Tour de France zou het summum zijn. En dan het liefst een etappe in eigen streek. "Er zal een grote selectie plaatsvinden in de openingsetappe. Ik verwacht dat een groep van zo’n vijftien renners naar de finish gaat."

"De meest smalle wegen zullen we overslaan, maar de meer dan drieduizend hoogtemeters zijn heel zwaar voor een eerste etappe. De eerste rit winnen of top vijf eindigen in Parijs? Dan win ik liever de eerste rit. Dat is een makkelijke keuze. Er kan van alles gebeuren, maar ik besef dat het heel lastig zal worden om te winnen."

Tour de France
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos ┬ę 2023