Blijlevens: 'Als Van der Poel Pogacar op de Poggio een duw geeft vinden we dat allemaal mooi'

Voormalig topsprinter Jeroen Blijlevens heeft de massasprints van de afgelopen twee dagen met argusogen bekeken. Wij vroegen de viervoudig ritwinnaar in de Tour naar zijn analyse.

C-N scans 24

Blijlevens zat gister op het puntje van zijn stoel in de finale van de vierde etappe en zag de actie van Van der Poel waarbij hij Biniam Girmay aan de kant zet. "Mathieu maakt ruimte voor zichzelf maar vergeet niet dat Girmay hem die ruimte ook geeft", trapt hij zijn analyse af.

"Het is een actie waar je iemand eventueel voor kunt declasseren, maar dan moet je al dit soort acties gaan aanpakken. Er zal altijd discussie blijven bij massasprints. Mathieu houdt z'n handen wel aan het stuur en dat vind ik al heel belangrijk", vervolgt hij zijn relaas.

Blijlevens weet dat Van der Poel wel eerder op z'n eigen wijze gaatjes zoekt. Daar werd niet ingegrepen en nu wel. Een beetje willekeurig dus, vindt de voormalig topsprinter.

"Denk eens terug aan het NK van 2018 waar Mathieu met z'n hand Sinkeldam aan de kant duwt zodat hij er nog tussendoor kan. Of op de Poggio in Milaan-Sanremo waar hij een duwtje geeft aan Pogacar omdat ie ruimte nodig heeft. Dat vinden we allemaal mooi. En nu geeft ie een duwtje met z'n schouder en wordt hij gedeclasseerd. Ik wil ermee aangeven dat er altijd met twee maten wordt gemeten. Het is dan ook heel lastig voor renners om te weten wat wel en wat niet mag."

'Van der Poel is verreweg de beste lead-out'

Blijlevens ziet grote verschillen met de jaren '90 waarin hijzelf samen met Mario Cipollini en Erik Zabel tot de absolute topsprinters werd gerekend.

"Vergeleken met mijn tijd is de kwaliteit enorm omhoog gegaan in het peloton. Dus de details worden alsmaar belangrijker. Een goede lead-out is heel belangrijk en Mathieu van der Poel is verreweg de beste in dat vak. Normaal gesproken heeft een sprinter iemand nodig die hem goed in positie brengt en een tweede renner die versnelt vlak voor de sprint. Van der Poel doet beide taken in z'n eentje."

"Dat is natuurlijk goud waard. Over het algemeen vind ik dat Van der Poel een faire sprinter is. Een heel verschil met iemand als Abdoesjaparov in mijn tijd. De grootste boef ooit in het peloton. Ik kan me een etappe in De Panne herinneren dat hij links zat en ik helemaal rechts van de weg. Ik passeerde hem in de sprint en hij steekt vervolgens de hele weg over en geeft me een duw. Na de streep ging hij klagen dat ik hem hinderde..."

Te laat doorgeselecteerd bij Soudal-Quick Step

Fabio Jakobsen heeft tot dusver nog niet kunnen imponeren. Gisteren ging de Europees kampioen zelfs hard onderuit in de chaos.

Blijlevens: "Bij Soudal-Quick Step zijn ze mijns inziens een beetje te laat met doorselecteren. Michael Morkov is al redelijk oud en begint wat minder te worden. Als ik Jakobsen was geweest was ik naar BORA-Hansgrohe gegaan. Met Danny van Poppel heb je dan een hele goede lead-out en dat is voor Jakobsen heel belangrijk. Ze kunnen bij Team DSM heus een goede sprinttrein opzetten maar Van Poppel is toch nog van een ander niveau. Mathieu is de beste lead-out, maar daarna komt Van Poppel."

'Dylan Groenewegen niet meer de oude'

Blijlevens ziet ook dat Dylan Groenewegen er voorlopig niet aan te pas komt en heeft daar een verklaring voor. "Ik denk dat hij een knauw heeft gekregen na die valpartij met Jakobsen drie jaar geleden. Daarvoor was hij meer een boef met branie en lef. Nu denkt hij meer na."

"Hij wil in z'n onderbewuste niet weer de renner zijn die een valpartij veroorzaakt en daardoor komt ie nu toch vaker tekort in de finale. Groenewegen moest het hebben van z'n branie en volgens mij knijpt ie nu iets eerder in de remmen dan voorheen. Zijn motto van vroeger was 'podium of jodium' en dat zul je hem nu niet zo snel meer horen zeggen."

Tour de France
  • Jeroen Blijlevens in de Tour van 1997- photo Cor Vos © 2021