Tour | Sprinten in Nederlandse stad? Alles wat je moet weten over etappe 7: Mont de Marsan-Bordeaux

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

We kunnen lang of kort praten over de zevende etappe, maar de kans dat deze rit niet in een massasprint eindigt is kleiner dan dat je ooit de loterij wint. Dat vertelt Christian Prudhomme ook in zijn woord vooraf.

“Het bezoek aan het departement Landes geeft weinig hoop voor de aanvallers, want het profiel van de etappe nodigt de sprintersploegen uit om controle te nemen over het peloton. In Bordeaux raast het peloton in hoge snelheid naar de finish naast het Place des Quinconces, door de inwoners van Bordeaux geprezen als het grootste plein van Frankrijk.”

Onderweg ligt weliswaar één klimmetje, maar die is vooral bedoeld als plaats waar geld te verdienen valt voor de renners in de vroege vlucht. Renners van ploegen die geld moeten verdienen via tussensprintjes en het sprokkelen van bergpunten.

Hoeveel verdiende je in 2022 met het als eerste bovenkomen op een bergje? Op een bergje van derde en vierde categorie kreeg alleen de nummer één een geldbedrag, namelijk respectievelijk 300 en 200 euro. Bij een berg van tweede categorie kregen de eerste twee renners geld: voor de nummer één 500 euro en voor de nummer twee 250 euro. De drie eerste renners op een berg van eerste- en hoofdcategorie verdienden een geldbedrag. Eerste categorie: 650, 400 en 150 euro. Hoofdcategorie: 800, 450 en 300 euro.

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of de NOS. De finish wordt vandaag volgens het snelste tijdschema om 17.07 uur verwacht. Volgens het traagste tijdschema zijn de renners om 17.27 uur binnen.

Wielerhistorie

Aangezien Servais Knaven gestopt is als ploegleider van INEOS Grenadiers zal hij zelf niet aanwezig zijn in de Tour de France, maar de Nederlander zal toch eens terugdenken aan twintig jaar eerder. Zelfde ronde, zelfde plek. Met aan het einde van de dag Knaven als dagwinnaar. Samen met onder anderen Léon van Bon en Bram de Groot vormde Knaven de vlucht van de dag.

Op zeventien kilometer van de meet besloot hij te demarreren en pas na de finish zagen zijn medevluchters hem weer terug. Na zijn overwinningen op het NK, Scheldeprijs en Parijs-Roubaix maakte de dagzege in Bordeaux zijn palmares helemaal compleet.

Knaven zette zich met zijn zege in een mooi rijtje met Nederlandse overwinnaars in Bordeaux. De negende stad van Frankrijk is Nederland goed gezind blijkt uit het rijtje etappewinnaars. Onder anderen Bert Oosterbosch, Jan Raas, Jean-Paul van Poppel en Rob Harmeling wisten er ook ooit een etappe te winnen.

Na zijn overwinning haalde Knaven de Nederlandse connectie aan. “In Nederland denken we dat Bordeaux een soort kleine Nederlandse stad is, alsof die bij de Nederlandse fans hoort. Ook het landschap is bijna hetzelfde. Dat het bijna helemaal vlak was, gaf me extra motivatie.”

Trivia

Hoewel Bordeaux best een grote stad is, zijn er weinig wielrenners geboren. De bekendste is Blel Kadri, die in 2014 een Touretappe wist te winnen. Bordeaux heeft de nodige keren de Tour de France ontvangen en staat in de wielerwereld vooral bekend vanwege de klassieker Bordeaux-Parijs, vroeger een prestigieuze koers van bijna zeshonderd kilometer lang.

In 1988 stond de laatste editie van deze koers op het programma. Met Ferdi Kübler, Louison Bobet, Jacques Anquetil, Jan Janssen en Herman Van Springel staan er enkele grote namen op de erelijst. Die laatste won de wedstrijd zelfs zeven keer en kreeg de bijnaam Monsieur Bordeaux-Paris.

Bordeaux is meer dan alleen wegwielrennen, want ook wat betreft baanwielrennen heeft het een geschiedenis. Van 1989 tot en met 1997 werd er de Zesdaagse van Bordeaux georganiseerd. Eén keer stond een Nederlander op het hoogste podium, want in 1992 was Peter Pieters samen met zijn partner Pascal Lino de beste.

In 1998 en 2006 was Bordeaux gastheer van het WK baanwielrennen. In 2006 eindigde Nederland boven aan de medaillespiegel. Theo Bos won twee keer goud, Peter Schep eenmaal.

Tour de France
  • Beeld: ASO