🎥 Rob fietst de hele Tour van '80 die Joop won in z'n eentje (en zamelt geld in voor het goede doel)

De Tour van '80 heeft iets mythisch en Rob Lenting wilde het letterlijk aan den lijve ondervinden. Hij rijdt 'm helemaal. En de etappes waren wel wat langer toen!

Veel mensen beslissen op een goede dag een wieleruitdaging aan te gaan. En dat gaat de laatste jaren veel verder dan 'Ik wil een keer de Mont Ventoux beklimmen'. Zo ook bij Rob Lenting. Hij ging een wel heel bijzondere uitdaging aan.

Make a Wish

Op het Instagram-account dat hij ervoor begon schrijft hij dat het zijn droom is om de Tour van 1980 te rijden. De reden laat zich raden: dat was de laatste (en tweede) Tour de France die door een Nederlander werd gewonnen. De Tour van Joop Zoetemelk.

Lenting zamelt daarbij geld in voor de stichting Make a Wish (hierrrr kun je doneren) en daar heeft hij een mooie motivatie voor: "Tijdens mijn eigen ronde door Frankrijk ga ik geld inzamelen voor Make a Wish Nederland. Want dromen zijn belangrijk, zeker voor kinderen die het minder goed hebben getroffen."

Iedere dag een filmpje

Maar zijn eigen droom is natuurlijk wel een zware droom. In de Tour van 2023 is het inmiddels rustdag; in de Tour van '80 stond die na etappe 8 op het programma en Rob reed die gisteren. Een rit van iets meer dan 150 kilometer naar de kust - en dat heeft hij geweten, want het woei en regende gisteren..

Iedere dag post Rob een filmpje op Instagram en andere leuke informatie over de etappe die hij en 43 jaar eerder de renners van toen reden. Dit is het filmpje bij de achtste rit.

Die rit van iets meer dan 150 kilometer valt nog mee, maar Rob moest ook al veel langer in het zadel zitten. Zo moest hij in de tweede etappe 280 kilometer van Frankfurt naar Metz overbruggen. Hij vertelt in het filmpje in z'n zeer fraaie gele Raleigh-shirt over het waarom.

De Tour had het in die tijd namelijk financieel lastig en dus was elke etappeplaats welkom om de kas wat te spekken. Dat het dan van Frankfurt naar Metz ging, tsja, dan waren de renners maar de klos.. Hier legt Rob het nog eens uit.

Hij vertelt bij elke etappe over die Tour van 1980 en natuurlijk ook over zijn eigen ervaringen van die dag. Dus neem een kijkje op zijn Instagram en/of volg Rob in zijn eigen Tour van '80. Een heel mooi avontuur. In de negende etappe gaat hij weer over de 200 kiklometer, van Saint Melo naar Nantes.

De bergen laten nog even op zich wachten, maar er wachten Rob nog zware ritten naar onder andere Pra Loup en Morzine. In die laatste plaats is ook een aankomst in deze Tour de France.

Pelotonpraat
  • Beeld: Instagram robs.tourdefrance / Rob Lenting