Bijzondere dag Van der Poel in Tour: 'Het bloed van de Limousin stroomt door zijn aderen'

Met de finish op de Puy-de-Dôme wordt het een bijzondere dag in de Tour de France, maar voor Mathieu van der Poel is de rit nog specialer.

Tour de France 2023 - stage 08

De start van de rit is namelijk in Saint-Léonard-de-Noblat, waar zijn opa Raymond Poulidor jarenlang woonde. Poupou overleed in november 2019, maar hij is nog steeds populair in dit gebied van Frankrijk. Het is het gebied waar Mathieu van der Poel vaak op vakantie ging en op een gegeven moment ook vaak fietste. Als kleinzoon van hun grote held kan hij op de sympathie van de mensen rekenen.

Een van hen is Luc Leblanc, de wereldkampioen van 1994 en eveneens afkomstig uit de streek. Hij vertelt tegen Het Laatste Nieuws: "Veel mensen hier volgen Mathieu al sinds het begin. Het bloed van de Limousin stroomt door zijn aderen. Dat is belangrijk voor de mensen: hij is één van ons."

Wat daarbij helpt, is de manier van koersen van Van der Poel. "Ik denk dat het helpt dat hij dezelfde geest heeft als zijn grootvader. Hij koerst naar het beeld van Poulidor: altijd aanvallend. Ik ben zeker dat hij heel erg toegejuicht zal worden komende zondag."

Beter

Het gaat dus een bijzondere dag worden voor Van der Poel. "Deze streek maakt ook herinneringen los", vertelt hij. "Ik heb hier nog getraind toen we op vakantie waren. Mijn grootvader gaf me niet veel tips, neen. Hij koerste in een andere tijd. Hij zei altijd dat ik veel beter was dan hij. Zelf vind ik het heel moeilijk om te vergelijken."

Poulidor heeft ook geschiedenis gemaakt op de Puy-de-Dôme, waar de finish ligt. "De Puy-de-Dôme wordt zeker speciaal. Omwille van het legendarische duel van 'papy' met Jacques Anquetil, maar ook omdat we er niet vaak mogen komen met het peloton. Ik denk dat het leuk wordt om te doen."

Tour de France
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023