Dit is het gemiddelde salaris van een renner in de Tour de France

De toppers verdienen aardig wat geld lieten we eerder al zien, maar hoe zit het met de knechten? Nou, zo dus!

Tour de France 2023 - stage 03

In een artikel dat we eerder deze Tour de France publiceerden (linkje zie verderop dit artikel) gaven we je al een inzicht op wat wereldtopppers zoals Tadej Pogacar, Mathieu van der Poel en Wout van Aert ongeveer verdienen - het blijft altijd een lijstje op basis van geruchten, maar geeft een aardig idee.

Minimum salaris WorldTour

Maar voor de overgrote meerderheid van het peloton is het niet zo'n feest en is de boterham door de voedingscoach heel wat minder dik belegd. De toppers nemen met hun megasalarissen al een aardige hap uit het budget en dus is het logisch dat ze maandelijks een bedrag van totaal andere orde krijgen overgemaakt.

Wat we honderd procent zeker weten is het minimum bedrag dat elke renner bij een WorldTour-ploeg als jaarsalaris krijgt. Dat is namelijk vastgelegd door de UCI en groeit ook ieder jaar mee (ook wielrenners hebben natuurlijk te maken met inflatie.

Dat minimumsalaris is voor 2023 vastgesteld op 32.102 euro. In 2024 is dat bedrag een kleine 3000 euro meer, te weten 35.000 euro. In 2025 groeit dat door naar 38.000 euro per jaar.

Gemiddelde salaris

In de praktijk zullen bijna alle WorldTour-renners wel meer verdienen. Volgens de website manly.com ligt het gemiddelde jaarsalaris in de Tour de France op 200.000 euro per jaar.

In de Tour de France is natuurlijk het fine de fleur van het wielersgilde aanwezig en dus ligt volgens datzelfde manly.nl het gemiddelde jaarsalaris deze Tour de France op 280.000 euro.

Daar komt het prijzengeld dat ze verdienen nog bij. Over het algemeen wordt alles wat een ploeg verdient, gedeeld door negen (acht renners plus het personeel dat als één renner telt).

Pelotonpraat
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023