Tour | Strijd der Wouten: indrukwekkende Poels blijft Van Aert voor, Pokeren met Pogi

35 jaar en hij heeft 'm! We zagen er door de Franse regie heel weinig vabn, maar wat een prachtige zege van Wout Poels.

Tour de France 2023 - stage 15

De vijftiende etappe van de Tour de France van Les Gets naar Saint Gervais Mont-Blanc ging alleen maar op en af. Geen cols van buitencategorie in deze Alpenrit, maar wel drie van de eerste categorie, een heel steile (maar korte) van tweede en nog eentje van de derde.

Omvangrijke vluchtgroep, selfiemakende mafkees

Voor het echte klimmen begon was het weer een spervuur van aanvallen om in de vroege vlucht te raken. Dat werd deze keer een heel grote vroege vlucht met om en nabij de veertig renners. Jumbo-Visma en UAE zaten er allebei bij met wie anders dan Wout van Aert en Marc Soler. Ook Mathieu van der Poel had er zin in en koos voor de vlucht.

In die fase werd de etappe ook ontsierd door een valpartij waarbij een selfiemakende mafkees helaas de hoofdrol voor zich opeiste.

Wouten in de aanval

Goed, terug naar de koers dan. Daar liet Van der Poel op de Col de la Croix Fry lopen, maar Wout van Aert trok juist ten aanval in reactie op Marc Soler. Wout Poels en Krists Neilands, ook aanwezig in de grote kopgroep, sloten aan en zo kregen we een kwartet aan de leiding in de afdaling van de Col des Aravis.

Daar was het even schrikken, want Neilands viel - naar het schijnt naar bevoorrading door de neutrale motor. De Let zat geschrokken op een muurtje, maar kon zijn weg vervolgen met wat schaafwonden.

Meespelen voor de ritzege deed hij niet meer. Die strijd ging op de tweetrapraket aan het einde tussen de Wouten en Soler. Poels reed op de steile Côte des Amerands weg bij Van Aert en Soler. De slotklim naar skistation Le Bettex was minder steil en dus wat beter geschikt voor Van Aert op papier.

Daar bleek in de praktijk weinig van - al zagen we er door de warrige Franse regie niet zo heel veel van - want Poels liep alleen maar uit op zijn Belgische collega. De Limburger had een superdag en reed Van Aert op meer dan een minuut. Uiteindelijk was het verdict zelfs twee minuten op de streep.

Klassementsmannen

Bij de klassementsmannen was er lange tijd een staakt-het-vuren tussen UAE Team Emirates Jumbo-Visma. Adam Yates was de sterkste knecht omdat Sepp Kuss waarschijnlijk toch ook wel wat last had van de valpartij eerder op de dag.

UAE koos voor een aparte tactiek en stuurde Yates vooruit in een spelletje pokeren op de berg. Daar zat ook Soler nog. Het was wachten op de lancering van Pogacar. Die kwam er op een kilometer van de streep, maar hij kreeg Vingegaard er niet af.

Tour de France
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023