Column | Een kijkje in het Franse regiehok: 'Woot Piscine' n'existe pas

Onze redacteur nam een kijkje in het Franse regiehok bij de etappezege van Wout Poels. Volgens hem ging dat zo..

Tour de France 2023 - stage 15

Thijs Zonneveld schreef ooit een column met de titel 'Wilco Kelderman bestaat niet', om de druk bij de toen nog jonge Wilco wat weg te halen. Later herhaalde hij dat adagium bij Thymen Arensman. Maar blijkbaar kun je ook op je 35ste als wielrenner niet bestaan. Het overkwam Wout Poels gisteren bij zijn ritzege in de Tour.

Schuimbekkend schelden

De Franse regisseur die gisteren de etappe in beeld bracht, maakte een visuele versie van Zonneveld z'n column en bracht Poels amper in beeld tijdens de klim. Als je op dat moment niet toevallig met je ogen knipperde kon je 'm nog net juichend over de streep zien komen, maar dat was het dan ook wel.

Dat het pokerduel tussen Pogacar en Vingegaard af en toe in beeld was, snap ik nog. Maar we kregen ook te pas en te onpas - nee wacht, alleen te onpas.. - beelden te zien van, je raadt het nooit, Fransen die nog ergens tussen Poels en de klassementsmannen zwommen.

Van Barguil en Burgaudeau hun klim zagen we nog net niet de borsthaartjes ingezoomd in beeld, maar we konden hun totaal irrelevante prestaties wel uitgebreid volgen op tv. Gênant.

Toen ik niet meer schuimbekkend zat te schelden op die gekke chauvinistische Fransozen, begon ik me af te vragen wat er zich precies in het Franse regiehok had afgespeeld na het moment dat Wout Poels wegreed bij Wout van Aert.

Woot en net-niet-Frankrijk-Woot

Ik stel me voor dat daar een mannetje met alpinopet op zit die tussen het eten van de nodige croissants en geurende kaasjes door druk gebarend en sneller pratend dan z'n schaduw de bevelen uitdeelt. Als er een Fransman wegrijdt plopt hij een mooie fles wijn open en zit z'n werk erop: alleen die man in beeld.

Maar gisteren reed er een Woot weg bij een andere Woot (op de een of andere manier is de ou echt een onmogelijke opgave voor Fransen). Die andere Woot kende hij inmiddels. Die reed iedere dag op kop. Vorig jaar ook al. Komt uit het land naast Frankrijk.

De Woot die wegreed bij net-niet-Frankrijk-Woot? Daar had hij nog nooit van gehoord. Poels? Hij opende Google Translate maar eens. Nederlands-Frans aan en Poels typen met z'n vette brievingers. Piscine, verscheen er in beeld. Muhahahahahaha Woot Piscine!

De hele regiecabine barste in lachen uit. Dat was het laatste beetje aandacht dat ze besteedden aan die gekke dunne bonenstaak uit Pays Bas, die ze nog het meest deed denken aan een baguette op een fiets. Woot Piscine n'existe pas.  

Columns
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023