📸 Beelden wijzen op fietswissel bij Pogacar in Tourtijdrit, Vingegaard wisselt vermoedelijk niet

To fietswissel or not to fietswissel in Tourtijdrit? Pogacar en Vingegaard lijken iets verschillends te gaan doen. Tom Dumoulin legt uit.

Met een steile klim op zes kilometer van de meet, die daarna wel wat afvlakt maar toch door blijft lopen á vijf of zes procent tot de finish in Combloux, is het grote speculeren begonnen: wie gaat er voor een fietswissel in de enige tijdrit van de Tour de France?

Pogacar

Het lijkt erop dat Tadej Pogacar zo'n wissel wel ziet zitten. Tijdens de rustdag werd hij op het parkoers meerdere keren gespot met het oefenen van een fietswissel. Een Spaans Twitter-account legde zo'n wissel vast op de gevoelige plaat.

Tom Dumoulin werd als voormalig tijdritspecialist in De Avondetappe bevraagd over het thema en hij heeft natuurlijk ook nog veel inside information uit het peloton. Zo meldt hij: "Ik weet dat Pogacar sowieso gaat wisselen." Of de woorden van Tom uitkomen? We gaan het zien.

Vingegaard

Dumoulin liet zich niet direct uit over Vingegaard, maar toch kunnen we uit zijn woorden wel opmaken dat de Deen en zijn ploeg voor een andere aanpak kiezen dan het kamp van Pogacar.

"Ik weet dat er ook klassementsrenners zijn die niet gaan wisselen, maar ik ga hier niet vertellen wie dat zijn. dat is mij in vertrouwen verteld."

Een kijkje in de top 10 leert dat daar renners van Jumbo-Visma, UAE, Cofidis, BORA-hansgrohe, Groupama-FDJ en Jayco-AlUla in staan. Nu weten we niet hoe Dumoulin z'n Frans bijvoorbeeld is, of misschien is hij wel maatjes met iemand bij BORA, maar het ligt natuurlijk het meest voor de hand dat zijn info bij iemand van zijn oude ploeg Jumbo-Visma vandaan komt.

Persoonlijk

Overigens was Dumoulin zelf niet van fiets gewisseld deze tijdrit. Hij legt uit: "Op dat steile klimmetje heb je wel voordeel van een wissel en maak je de tijd die dat kost wel goed. Maar voor mij gold dat ik op het stuk erna, dat zo 5 procent oploopt, wel weer goed in de houding kan en daar dus sneller op mijn tijdritfiets ga. Maar sommige renners kunnen hun kracht echt minder kwijt op de tijdritfiets. Het is dus heel persoonlijk."

Tour de France
  • Beeld: Pais o Ciclismo Twitter