Tour | Vluchtersdag! Alles wat je moet weten over etappe 19: Moirans-en-Montage - Poligny

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Nee, de negentiende etappe is niet de allermoeilijkste rit en de klassementsrenners zullen hun kruid niet verschieten met het oog op de twintigste rit, maar het kan zomaar een enerverende dag worden waarin grote namen zich mengen in de strijd om de dagzege.

Het is een rit waarin bijvoorbeeld Mathieu van der Poel en Mads Pedersen zich nog eens zouden kunnen laten zien. Het loopt constant op en af en op dertig kilometer van de meet ligt de Côte d’Ivory (2,4 kilometer aan 5,8 procent). Doordat het constant op en af gaat, zal het niet eenvoudig zijn om controle te houden. Zeker niet als goede renners zich in het geweld mengen.

Toch ziet koersdirecteur Christian Prudhomme het ook gebeuren dat de negentiende etappe in een sprint eindigt. Tegen het einde van een grote ronde zullen de spurters van het type Fabio Jakobsen en Tim Merlier echter behoorlijk uitgewrongen zijn. Jongens die makkelijker een heuvel verteren - zoals Jasper Philipsen en Sam Bennett - hebben meer kans om een gooi te doen naar de dagzege.

“De etappe meandert tussen de vele meren van de Jura, maar het vermijdt de beklimmingen naar de hoogste toppen van het departement.” Wat in het voordeel van de snelle mannen spreekt, is dat de laatste acht kilometer constant rechtdoor loopt en sprintersploegen daar makkelijk kunnen formeren. De laatste kilometer loopt nog wel een beetje omhoog.

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of de NOS. Volgens het snelste schema komt de ritwinnaar om 17.11 uur over de streep, bij het traagste tijdschema is dat om 17.31 uur.

Wielerhistorie

Eén keer eerder startte een Touretappe in de startplaats van vandaag: Moirans-en-Montagne. Die rit in 2016 werd uiteindelijk gewonnen door Peter Sagan. De Slowaak is aan zijn afscheidstournee bezig en hoopt in de Tour de France nog één keer toe te kunnen slaan.

De eerste Tour de France die Sagan reed was in 2012. In de tweede rit was het al raak in Seraing en na één week stonden er liefst drie overwinningen achter zijn naam. In totaal won Sagan twaalf etappes, waarvan de laatste in 2019. Nog bizarder zijn de zeven overwinningen die hij behaalde in het puntenklassement. Daarmee is hij recordhouder.

Aan zijn laatste drie edities zal Sagan met minder plezier terugdenken. Vorig jaar werd hij twee keer vierde, maar daar bleef het bij. Sagan is in niets meer de renner die hij ooit was en daarom stopt hij volgend seizoen als wegrenner. Voor de Tour de France gaat de renner van TotalEnergies zich nog één keer proberen op te laden.

“Ik zou graag nog eens naar de Tour de France gaan omdat ik daar veel mooie momenten beleefd heb, maar het belangrijkste is om in vorm te raken”, zei hij tijdens de Vuelta a San Juan, waar hij bekendmaakte aan het einde van het seizoen af te zwaaien.

Trivia

Na zo’n 48 kilometer rijden de renners door Orgelet. Met nog geen tweeduizend inwoners is het plaatsje in de Jura niet direct het benoemen waard, maar toch draagt Orgelet indirect bij aan de vakantie van vele Nederlanders die in de zomer naar Frankrijk trekken.

Zeker de vakantiegangers die graag gesmolten kaas op kun stokbrood doen. Orgelet is namelijk de plaats waar in 1865 Le Groupe Bel werd opgericht door Jules Bel. Een belangrijk moment in de geschiedenis van het familiebedrijf volgde in 1921, want toen was het Jules’ zoon Léon die het merk La vache qui rit registreerde. Kortom, de smeerkaas die bekend geworden is over zo’n beetje de hele wereld.

De bekende rode koe met oorbellen wordt al vrijwel vanaf het begin gebruikt als logo. Naast La vache qui rit heeft Le Groupe Bel nog een aantal bekende smeltkazen binnen Streek: Orgelet is de plekwaar een van bekendste kaas producenten is opgericht het bedrijf, want ook Babybel en Boursin zijn van Le Groupe Bel.

In 2007 had Le Groupe Bel liefst vierhonderd miljoen euro over om Boursin over te nemen van Unilever. Een van de belangrijkste kaasfabrieken van Le Groupe Bel ligt in Lons-le-Saurnier. Dat ligt zo’n twintig kilometer noordelijker dan Orgelet. Er is niet alleen de fabriek, want er is ook een museum waar je je kunt vergapen aan de geschiedenis van Le Groupe Bel.

Tour de France
  • Beeld: ASO