Tour Femmes | Heuvelrit met aankomst heuvelop! Alles wat je moet weten over etappe 2: Clermont-Ferrand - Mauriac

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

De op een na langste etappe van de Tour de France Femmes 2023 is gemaakt om oorlog te maken door sterke ploegen als Trek-Segafredo of SD Worx. In de eerste honderd kilometer liggen twee klimmetjes, maar het is voorspel voor de finale.

In de laatste vijftig kilometer loopt het namelijk constant op en af. De eerste twee heuveltjes zijn de Côte des Plaines (4,5 kilometer aan 5,5 procent) en de Côte des Boissières (1,2 kilometer aan 7,2 procent). Dan volgt een eerste passage aan de finishlijn en de Côte Merlhac (1,9 kilometer aan 5,5 procent).

Na een lang vlak stuk en een kleine afzink is het aan de punchers om te laten zien wat ze nog in de benen hebben op de Côte de Trébiac (3,4 kilometer aan 5,8 procent). De slothelling loopt de eerste twee kilometer aan rond de zeven procent, maar vervolgens vlakt het enigszins af.

De betere klimmers moeten dan ook op het beginstuk het verschil maken, want zitten rensters als Lotte Kopecky en wellicht zelfs Elisa Balsamo of Lorena Wiebes er in de tweede fase nog bij dan zal het moeilijk zijn om ze nog te verrassen. Marion Rousse is duidelijk: “Op dit parkoers kunnen de favorieten voor het algemeen klassement het al onderling uitmaken.”

Profiel

Beeld: ASO

Profiel van de laatste 5 kilometer

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of de NOS. Volgens het snelste schema komt de ritwinnaar om 17.18 uur over de streep, bij het traagste tijdschema is dat om 17.45 uur.

Trivia

Clermont-Ferrand is de stad waar bandenfabrikant Michelin haar wortels heeft liggen. En een fabrikant van banden associeer je niet per definitie met een gezellige omgeving. Toch is Clermont-Ferrand de moeite waard, want zonnigzuid-frankrijk.nl schrijft lyrisch over de stad.

"Het middeleeuwse stadscentrum is meer dan de moeite waard." Een van de bezienswaardigheden van de stad is de Cathédrale Notre-Dame de l’Assomption de Clermont, die hoog boven de stad uittorent en gebouwd is van vulkanisch gesteente en heeft daardoor een opvallende zwarte kleur. De kathedraal is 96 meter hoog.

Tour de France
  • Beeld: ASO