Tour Femmes | Alles wat je moet weten over etappe 3: Collonges-la-Rouge - Montignac-Lascaux

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

De beginfase van de derde etappe van de Tour de France Femmes is best lastig, maar in het tweede deel is er meer dan genoeg tijd voor de sprintersploegen om te formeren om het tot een spurt te laten komen.

De Côte du Peyroux (4,8 kilometer aan 4 procent), Côte du Pératel (2 kilometer aan 5,3 procent) en Côte de l’Escurotte (2,6 kilometer aan 4,7 procent) zijn dan ook vooral bedoeld voor rensters die de ambitie hebben om de bergtrui een dag te dragen.

Op een kleine zestig kilometer van de streep volgen nog twee heuveltjes, maar ook de Côtes des Andrieux (2,6 kilometer aan 4,1 procent) en Côte de Saint-Robert (1,1 kilometer aan 6,2 procent) zullen hoogstwaarschijnlijk niet doorslaggevend zijn voor het verloop van de etappe.

“De laatste 600 meter van de etappe gaat volledig rechtdoor”, aldus koersdirectrice Marion Rousse. Dan zal vooral gekeken worden naar de Nederlandse dames Lorena Wiebes en Charlotte Kool. Niet alleen bij de mannen is Nederland een sprintland, maar bij de vrouwen net zo goed.

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour de France Femmes op Eurosport, Sporza of de NOS. Volgens het snelste schema komt de ritwinnaar om 17.20 uur over de streep, bij het traagste tijdschema is dat om 17.44 uur.

Wie is Charlotte Kool?

Het is haast typisch voor Team DSM. Als een grote naam vertrekt, staat de volgende alweer klaar. Vaak nog een minder gepolijste variant, maar de talentenfabriek blijft zijn werk doen. Lorena Wiebes had vorig jaar nog een contract bij de Nederlandse ploeg, maar de renster en ploeg kwamen een vertrek van de snelste dame van het peloton overeen.

Niet in de laatste plaats omdat de formatie van Iwan Spekenbrink met Charlotte Kool al een opvolgster in huis had. Dat liet de in Blaricum geboren Kool meteen zien in 2023. In de eerste UAE Tour voor vrouwen wist ze Wiebes zelfs te verslaan in een sprint. Kool omschrijft zichzelf als een zelfverzekerde renster die vertrouwen heeft in

wat ze doet en in wie ze is. Wielrennen was overigens niet de eerste liefde van Kool, want dat was schaatsen. Naarmate ze serieuzer ging schaatsen, wilde ze in de zomer ook gaan wielrennen. Dat beviel zo goed dat ze van sport veranderde. “De beste beslissing in mijn leven”, noemt ze het.

Nog enkele weetjes over Kool: haar idolen zijn Marianne Vos en Sven Kramer, haar hobby’s naast wielrennen zijn schaatsen en paardrijden en haar favoriete koers om te rijden is de Tour de France Femmes - dat komt goed uit..

Trivia

Finishplaats Lascaux staat vooral bekend vanwege de rotswandschilderingen die er in 1940 werden ontdekt door Marcel Ravidat en drie van zijn vrienden. De schilderingen hebben vooral dieren als onderwerp. Zo vind je er onder meer neushoorns, bizons, herten, paarden en stieren.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat de oudste grotschilderingen in Lascaux stammen uit 15.000 voor Christus. De grotten van Lascaux zijn de rijkst beschilderde prehistorische grotten ter wereld. Sinds 1979 staat het op de UNESCO-werelderfgoedlijst, terwijl er in 2016 een ondergronds museum is begonnen. De kosten van de bouw van dat museum waren maar liefst 57 miljoen euro.

Tour de France
  • Beeld: ASO