Tour Femmes | Explosieve finale! Alles wat je moet weten over etappe 4: Cahors-Rodez

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Een heerlijke etappe wacht tussen Cahors en Rodez. De eerste 85 kilometer loopt redelijk vlak en daar zullen vooral de vroege vluchters zich laten zien. Op negentig kilometer van de meet kan het feest beginnen, al is het niet aannemelijk dat de Côte de Saint-Jean-de-Laur (3 kilometer aan 4 procent) veel teweeg zal brengen in het peloton.

Het is het begin van de voorfinale, want die begint pas op veertig kilometer van de meet. Dan volgen de heuveltjes zich in rap tempo op. Met de Côte de Colombiès (6,5 kilometer aan 4,2 procent), Côte de Moyrazès (4,6 kilometer aan 5,5 procent) en Côte de Lavernhe (2,2 kilometer aan 7,7 procent). Ideaal om door te trekken, maar hét orgelpunt van de vierde etappe moet dan nog komen.

De finale is namelijk voor echte punchers als Marianne Vos, Cecilie Uttrup Ludwig en wellicht Lotte Kopecky. Met nog twee kilometer te gaan is de Côte Saint Pierre (0,6 kilometer aan 10,1 procent) een ideale helling om de beslissing te maken voor de sterkste rensters in koers.

Marion Rousse: “Het zal een veeleisende finish opleveren.” Vooral de Deense Uttrup Ludwig zal extra gemotiveerd zijn na een ‘Deense start.’ “We beginnen met een lus om de Deense koninklijke familie te groeten, die eigenaar is van het Château de Cayx”, aldus Rousse.

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour de France Femmes op Eurosport, Sporza of de NOS. Volgens het snelste schema komt de ritwinnaar om 17.12 uur over de streep, bij het traagste tijdschema is dat om 17.44 uur.

Trivia

Finishplaats Rodez is in de wielerwereld vooral de plaats waar Greg Van Avermaet in 2015 een winnaar werd, maar de plek in de regio Occitanie was ook ooit al eens het decor van een ontknoping in de Tour de France voor vrouwen. In de Tour de France Feminin - verreden van 1984 tot en met 1993 - eindigde in 1984 een rit in Rodez.

De winnares die dag was Hanneke Lieverse. Het is het grootste wapenfeit van de Hillegomse wielrenster. Hoewel ze óók het eerste officiële NK veldrijden won. Het gehele podium was die dag in Rodez overigens Nederlands, want Heleen Hage en Mieke Havik werden respectievelijk tweede en derde.

Tour de France
  • Beeld: ASO