Tour Femmes | Kan alle kanten op! Alles wat je moet weten over etappe 5: Ônet-le-Chateau - Albi

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

“De uitkomst van deze etappe is moeilijk te voorspellen”, vertelt koersdirectrice Marion Rousse over de vijfde rit. “Het is een etappe die een lange ontsnapping zou moeten opleveren. De beklimmingen rondom Najac en Laguépie bieden een springplank aan de meest avontuurlijke rensters. Maar sprinters die de heuveltjes aankunnen, zullen hopen dat een kleine groep zal samenkomen om te sprinten in Albi.”

De etappe staat als vlak aangemerkt, maar de kans lijkt klein dat de pure sprintsters het gaan uitvechten in Albi. Daar is de rit simpelweg te zwaar voor. Mede doordat het met 126 kilometer een niet al te lange etappe is. De eerste vijftig kilometer is nog vrij makkelijk, want dan loopt het grotendeels vlak en zelfs een stukje naar beneden.

De finale wordt geopend met de Côte des Combalous (0,8 kilometer aan 8,1 procent). Zeker een sterke ploeg als SD Worx kan serieus brokken gaan maken in het middenstuk van de etappe. In dat stuk volgen in een kleine dertig kilometer drie serieus zware hellingen: de Côte de Najac (2,1 kilometer aan 7,4 procent), Côte de Laguépie (1,5 kilometer aan 9 procent) en Côte de Monestiés (1,6 kilometer aan 6,4 procent). Op de top van die laatste helling is het nog 23 kilometer naar de finish. De grote vraag is dan: kunnen er nog snelle vrouwen terugkeren?

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour de France Femmes op Eurosport, Sporza of de NOS. Volgens het snelste schema komt de ritwinnaar om 17.20 uur over de streep, bij het traagste tijdschema is dat om 17.39 uur.

Trivia

De rensters rijden door de wijngaarden van de Gaillac. Eeuwenlang was de Gaillac-streek de belangrijkste exporteur van Franse wijn. In de negentiende eeuw kwamen die verhoudingen anders te liggen, want toen verloor de Gaillac-streek de concurrentiestrijd met Bordeaux.

Zoals met meer dingen uit het verleden wordt ook de Gaillac-wijnstreek tegenwoordig herontdekt. In de middeleeuwen kreeg Gaillac als een van de eerste wijnregio’s een beschermde status. De Gaillac-wijnregio is zo’n 2500 hectare groot en ligt zo’n 25 kilometer van finishplaats Albi.

Tour de France
  • Beeld: ASO