FDJ Head of Performance over prestaties Vingegaard: 'Zou me er ongemakkelijk bij voelen'

De Fransen lijken in hun jaloezie op Jumbo-Visma geen grenzen meer te kennen.

Tour de France 2023 - stage 16 ITT

Komt het ooit nog goed tussen Groupama-FDJ en Jumbo-Visma? Grote bazen Richard Plugge en Marc Madiot hebben het aan de stok over 'biergate', met een provocatieve Madiot als voorlopig hoogte/dieptepunt van de rel, en nu bemoeit ook de Head of Performance van de Franse ploeg zich ermee.

Niet met het bierverhaal, maar met een analyse van de prestaties van Jonas Vingegaard de afgelopen Tour de France. Frédéric Grappe zegt tegen de Franse Eurosport dat hij de verbeteringen van de klimtijden van vroeger die Vingegaard niet zo verdacht vindt, ze rijden nu immers op veel beter materiaal.

De schoen wringt bij hem ergens anders. Namelijk als hij de renners van nu onderling vergelijkt. "Dan zitten ze allemaal in hetzelfde 'aquarium'." En dan rijdt Vingegaard in de tijdrit 3,4 kilometer per uur sneller dan nummer drie Wout van Aert.

"Als ik een atleet dat zou laten doen, zou ik me niet op mijn gemak voelen. Ik zou mezelf grote vragen stellen. Ik heb meer dan respect voor het werk van Jumbo-Visma en geen twijfel over de integriteit van Mathieu Heijboer. Het is aan hen om hun eigen analyse te maken. Ze kennen de records van hun atleet. Als hij ze met 10 procent heeft gebroken, weten ze dat. En het is niet mogelijk om zijn records met 10 procent te breken in een grote ronde."

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023