UCI zet Danny Stam (SD Worx) uit Tour de France Femmes voor gevaarlijk gedrag en ongepaste opmerkingen

Danny Stam is uit de Tour de France Femmes gezet vanwege gevaarlijk gedrag. Dat maakte de UCI eerder vandaag bekend.

Teampresentation Team Boels-Dolmans 2020

Wat een lekke band al niet teweeg kan brengen. Demi Vollering reed gisteren lek, en had in principe alle tijd om terug te keren in het peloton. Die tijd namen ze bij haar ploeg SD Worx niet. Stam reed met de auto voorbij de karavaan met Vollering achter de auto. Dat leverde bijna een botsing op met alle gevolgen van dien. Een straf kon dan ook niet uitblijven, was de overtuiging van veel mensen binnen de wielerwereld.

Bij SD Worx waren ze zich echter van geen kwaad bewust nadat bleek dat Vollering een tijdstraf had gekregen van twintig seconden door de actie van haar ploegleider. Stam zelf was ook niet gediend van de straf. Hij zei onder meer: "Als je door zo’n akkefietje twintig seconden verliest en de UCI staat achter die beslissing, dan vraag ik me af of die mensen capabel zijn om zo’n wedstrijd te leiden."

Ongepaste opmerkingen

Stam trok zelfs de gelijkheidstroef, zich geen kwaad bewust van de actie die hij had ondernomen. "Kijk naar de mannen, daar is het vrij normaal dat ze zo teruggebracht worden. Er is ook geen duidelijke regelgeving", aldus een boze Stam.

Die opmerkingen zijn hem duur komen te staan, want Stam is mede door die opmerking uit koers gezet. De UCI schrijft: 'De tv-beelden laten duidelijk zien dat het inhalen van andere auto’s en rensters door de heer Stam van bijzonder gevaarlijke aard waren. Gezien de ongepaste opmerkingen die volgden, heeft de jury besloten om de ploegleider uit koers te zetten.'

Nieuws
  • Photo: Marc van Hecke/Cor Vos © 2020