In 2021 zorgde Patrick Lefevere nog voor een relletje door te vertellen geen potentie te zien in vrouwenwielrennen. "Ik zit in een nevenfirma Experza, zij sponsoren de ploeg van de vrouw van onze ploegleider Rik Van Slycke. Als er in De Panne een groep wegrijdt van 50 en er zit dan niemand bij... Met alle respect, maar ik ben ook het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn, red.) niet, hè."
Drie jaar later besloot het Soudal Quick-Step van Lefevere toch samen te gaan met de vrouwenploeg van Servais Knaven en een vrouwenteam uit te bouwen. Lefevere neemt nooit een blad voor de mond, maar in zijn column voor Het Nieuwsblad vertelt hij tegenwoordig te geloven in vrouwenwielrennen. "Het is zich aan een hoog tempo aan het ontwikkelen."
"Soms een beetje geforceerd, maar tegelijk is het de logica zelve. We leven in een tijd waarin nadrukkelijk wordt ingezet op gendergelijkheid, equality. Niet alleen in de sport maar op alle niveaus. Dan is het logisch dat het wielrennen volgt. Al besef ik ook dat van equal pay nog geen sprake is. Het prijzengeld in de Tour voor vrouwen is niet wat er bij de mannen te verdienen valt."
Hobbyproject
Lefevere komt ook nog terug op de OCMW-uitspraak. "Dat was in een periode dat we spraken met meisjes die 200 of 250 euro per maand verdienden. Daar wilde ik niet aan meedoen. Nu krijgen ze allemaal een deftig loon en is ook de omkadering goed. Niet hetzelfde als bij de mannen maar we doen ons best. We hebben een camper ter beschikking gesteld, ijsbaden en ijsvesten hebben ze ook. Mijn team heeft eigen verzorgers, een mekanieker, een dokter en met Jolien D’hoore ook een eigen ploegleider."
Heel anders dan toen Lefevere de ploeg overnam. "Toen werkten ze met een budget van 250.000 euro en was het eigenlijk een hobbyproject van het echtpaar Knaven en hun vier dochters. Dan mag ik toch zeggen dat we al een hele weg hebben afgelegd. Met groeipijnen, maar daar heeft de buitenwereld weinig van gemerkt."
- Photo: Ilario Biond/SCA/Cor Vos © 2023