Demi Vollering domineert op Tourmalet, legt Tour de France Femmes daarmee in een plooi

Demi Vollering heeft op de Tourmalet de Tour de France Femmes naar haar hand gezet. Ze was heer en meester op de slotklim.

Tour de France Femmes stage 2

In het begin van de etappe werd hier en daar aangevallen, maar er wist nooit een groep echt los te komen. De strijd begon dan ook vooral op de Col d'Aspin. Op die klim legde Movistar de pees erop in dienst van Van Vleuten, die op zo'n 4,5 kilometer van de meet zelf besloot eraan te beginnen. Ze kreeg twee rensters met zich mee: uiteraard Demi Vollering en daarnaast ook Kasia Niewiadoma. Overigens was ook leidster Lotte Kopecky uitstekend in het gebergte.

Het drietal had op de top van de Aspin een voorgift van zo'n vijftig seconden, maar in de afzink reed Niewiadoma weg van de twee Nederlanders, die vervolgens hommeles kregen met elkaar. Vollering besloot niet te achtervolgen met Van Vleuten en wachtte op de achtervolgende groep met haar ploeggenoten Kopecky en Marlen Reusser. Die laatste reed de voorsprong van een minuut dicht tot vijf seconden.

Getwijfel

Het zwaarste moest echter nog komen: de Col du Tourmalet. Door het getwijfel erachter liep Niewiadoma in de beginfase weer een beetje uit. Het wachten was op een aanval van vooral Vollering en Van Vleuten, terwijl ook Kopecky zich nog steeds knap handhaafde in de groep met favorieten. Vollering zat duidelijk nog op haar gemak, maar lange tijd was er geen enkele actie onder de favorieten.

Op 5,5 kilometer van de meet ondernam Vollering eindelijk iets. Van Vleuten zat nog wel even in het wiel, maar de wereldkampioene schudde al snel van nee en kon het uiteindelijk niet houden. In korte tijd raapte Vollering ook Niewiadoma op, waarna ze solo naar de top van de Tourmalet reed en een voorschot nam op de eindzege. Op de meet had ze een voorgift van 1 minuut en 56 seconden op nummer twee Niewiadoma en 2 minuten en 33 seconden op grote concurrente Van Vleuten.

Nieuws
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023