WK baanwielrennen | Maike van der Duin, de Joop Zoetemelk van de scratch

Maike van der Duin veroverde gisteravond zilver op op het WK in Glasgow. Het was niet haar eerste zilveren medaille..

UCI 2023 World Championship track Day-2

Gary Lineker zou het onderdeel scratch in het baanwielrennen in lijn met z'n bekende quote over voetbal en Duitsers als volgt omschrijven: "De scratch is een simpel onderdeel. Het peloton rijdt 40 rondjes op het velodroom en aan het eind wordt Maike van der Duin tweede."

Want dat was gisteren wederom het geval op de scratch. Na 40 rondjes op het velodroom in Glasgow sprintte de 21-jarige Maike van der Duin andermaal naar het zilver op het WK. Haar derde zilver achter elkaar op een wereldtitelstrijd. Met recht de Joep Zoetemelk van de scratcht dus - ook geen misselijke eretitel natuurlijk.

In 2021 en 2022 was in Roubaix en Saint-Quentin-en-Yvelines de Italiaanse Martina Fidanza haar te snel af. Die bleef ze nu voor, maar nu was er de 28-jarige Amerikaanse Jennifer Valente die Van der Duin net niet meer wist bij te halen in de laatste meters.

Geen teleurstelling bij Van der Duin

Toch overheerste niet de teleurstelling van weer net geen goud op een WK. Tegenover de NOS zei Van der Duin dat ze gezien de omstandigheden zeer tevreden was met plek twee. Die omstandigheden: Van der Duin zou de Tour de France Femmes rijden, maar kreeg covid en moest zich afmelden. 

"Dit voelt heel goed. Ik had het echt niet verwacht. Ik heb echt een rotvoorbereiding gehad. Vorige week, toen ik nog ziek op de bank lag, dacht ik: was ik nog maar zo goed als vorig jaar. Bovendien ben ik nog maar 21. Het komt wel."

Van der Duin komt dit WK op de baan nog in actie op het omnium en de koppelkoers (met Marit Raijmakers). Hoeveelste ze vorig jaar werd bij het omnium op het WK? Tweede.

WK
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023