Lyrische Tom Dumoulin over wereldkampioen Van der Poel: 'Ik zag een man met een missie'

Analist Tom Dumoulin steekt de loftrompet over het lef van Mathieu van der Poel (dat hij bijvoorbeeld bij Van Aert miste).

Tour de France 2023 - stage 10

Net als alle (Nederlandse) wielerliefhebbers genoot Tom Dumoulin met volle teugen van het schitterende WK dat in Mathieu van der Poel natuurlijk een fantastische wereldkampioen kreeg. De Limburger zat in de studio bij de NOS en duidde het heel mooi.

Niet bezig met concurrenten

Maar eerst moest ook hij weer even z'n hartslag omlaag brengen. "Poeh, ik zit nog bij te komen. Ongelofelijk, echt heel bijzonder. We hebben weer een wereldkampioen na 38 jaar!"

Dumoulin ging daarna uitgebreid in op wat Van der Poel volgens hem zo'n goede wielrenner maakt, buiten natuurlijk het enorme aantal watts dat hij kan wegtrappen.

"Hij durft aan te vallen. Als-ie goed is, heeft hij echt die bravoure en gooit-ie gewoon de knuppel in het hoenderhok. Hij durft te verliezen en gaat er echt voor. Dat is dus rijden om te winnen. Dan hoef je ook geen gaatjes te dichten, dat heeft hij nu ook eigenlijk nooit moeten doen. Ik zag een man met een missie, die niet bezig is met z'n concurrenten."

Verschil met Van Aert

Bij Wout van Aert zag Dumoulin dat laatste bijvoorbeeld wel vandaag. "Wout van Aert had misschien wel even goede benen, maar die is al z'n energie kwijt met reageren."

Dumoulin vond het parkoers maar niks, maar het was er wel eentje voor Van der Poel. "Het was een afgrijselijk parkoers, maar wel op maat van Mathieu. Volgens mij vond-ie het zelf ook niks, maar dat maakt nu niet meer uit, haha."

Tekst gaat door onder de advertentie

Nostradamus Dumoulin

Al vroeg in de ochtend zei Tom Dumoulin dat Mathieu van der Poel wereldkampioen zou worden. "Hij heeft m'n analistencarrière gemaakt, haha."

Daarna ging hij er ook wat serieuzer op in. "Ik zag bij het interview voor de start weer de sprankelende Mathieu die ik niet zag in de Tour. Daar miste hij doordat hij ook wat ziekjes was dat sprankeltje. Dan staat-ie ook andere interviews te geven. Dit was weer de Mathieu in topvorm. Het viel allemaal letterlijk samen, met z'n valpartij.

WK
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023