Tot tranen toe geroerde Kopecky pakt werelditel: 'Het was zo'n moeilijk jaar voor me'

Lotte Kopecky pakte na een enerverende koers met alles erop en eraan (pech en kramp voor Oranje) zeer verdiend de wereldtitel.

UCI World Championships Cycling 2023 women

In een WK dat net als bij de mannen vorige week zeer attractief was op het lokale rondje in Glasgow greep Lotte Kopecky de wereldtitel na een enerverende koers waar alles in de laatste ronde werd beslist vanuit een elitegroepje met daarin ook Demi Vollering en in eerste instantie Annemiek van Vleuten.

Een eervolle vermelding gaat naar de Zwitserse Elise Chabbey, die een solo van 60 kilometer reed, maar bij het ingaan van het laatste rondje van 14,3 kilometer werd ingerekend. Juist op dat moment kreeg pechvogel van de dag Annemiek van Vleuten voor de zoveelste keer te maken met pech.

Zij kon de wereldtitel daardoor vergeten, en speelde geen rol in de spannende slotronde. Daarin liet Lotte Kopecky nog eens zien duidelijk de sterkste vrouw in koers te zijn. Ze reed eerst weg bij het groepje met Vollering (die kramp had) en later ook bij Cecilie Uttrup-Ludwig, die even daarvoor was gedemarreerd.

Tekst gaat door onder de advertentie

Reactie Lotte Kopecky

In het flashinterview na afloop was Lotte Kopecky emotioneel. Niet verwonderlijk natuurlijk na een jaar waarin ze met haar partner brak, maar bovenal haar broer verloor.

"Het was zo'n moeilijk jaar voor me, maar op sportief gebied ook een geweldig jaar. Ik weet niet meer precies wat ik dacht toen ik over de streep kwam, maar het is natuurlijk een droom die uitkomt. Ik was nog wel wat nerveus toen Chabbey 1 minuut 30 had."

"Ik hoop dat ik ervan kan genieten volgend jaar in de regenboogtrui te rijden. Daarvoor moet ik ook Sanne Cant en vooral Justine Ghekiere bedanken, die deden geweldig werk. België is een groot wielerland, maar bij de vrouwen liepen we wat achter. Het is mooi dat we het daar nu ook laten zien. Drie wereldtitels in zeven dagen, het is te gek voor woorden!"

Nieuws
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023